15.11.2006. / 10:15

Autor: Martina Zeković

TRŽIŠTE

Spajanje Agrokora i srpske Delte

Kako bi se usuglasili poslovni interesi potrebno je procijeniti vrijednost tih trgovinskih lanaca koji bi potom postali jedna kompanija, sa jedinstvenim rukovodstvom i sjedištem

Regionalno povezivanje kompanija bivše Jugoslavije obilježile su srpska kompanija Delta i hrvatski Agrokor koje su objavile početak spajanja svojih trgovinskih lanaca Delta M i Konzum. "Konačna odluka o spajanju čekat će najmanje godinu dana", izjavile su Ivana Veselinović iz Delte i Ljerka Puljić iz Agrokora.

Kako bi se usuglasili poslovni interesi potrebno je procijeniti vrijednost tih trgovinskih lanaca koji bi potom postali jedna kompanija, sa jedinstvenim rukovodstvom i sjedištem. "Cijeli ovaj projekt je i smišljen da bi poboljšali svoju poziciju i unaprijedili svoju konkurentnost u odnosu na velike svjetske igrače, koji će uskoro doći i na srpsko tržište", izjavila je Ivana Veselinović, direktorica preduzeća Delta M. "U Hrvatskoj, gdje je već scena toliko konkurentna, stvorit ćemo sebi prostor za snižavanje cijena. Konkurentnost u maloprodaji znači mogućnost konkuriranja na najnižoj cijeni. Mi ćemo kroz spajanje sigurno omogućiti snižavanje cijena i na jednom i na drugom tržištu. Potrošači će prvi imati korist", rekla je Ljerka Puljić, direktorica Strategije Agrokora.

Dok hrvatski Agrokor u Srbiji ima dva supermarketa, Delta nije prisutna na hrvatskom tržištu. Stručnjaci su ovo spajanje pozitivno ocijenili tvrdeći da se time jačaju njihove pozicije prije dolaska stranih trgovinskih kuća. "Što se tiče stranih trgovinskih lanaca, ne vjerujem da će ovdje oni doći sve dok postoji opterećenost srpske tranzicije političkim pitanjima. Tek kada se uspješno završe pregovori o stabilizaciji i asocijaciji, kada bude potpisan ugovor i kad Srbija postane kandidat za Europsku uniju, tek tada se stvaraju neophodni uvjeti za dolazak velikih stranih trgovinskih lanaca", naglasio je ekomist i bivši ministar privrede Aleksandar Vlahović, iz EKI investmenta.

Vezane vijesti

Mercator ostao bez Uprave zbog propale prodaje Agrokoru?

Mercator ostao bez Uprave zbog propale prodaje Agrokoru?

Uprava najvećeg slovenskog trgovačkog lanca Mercatora kasno sinoć podnijela je neopozivu ostavku na svoj položaj. Odlazak čelnih ljudi Mercatora… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika