17.11.2006. / 10:36

Autor: Stjepan Marković

KORUPCIJA

Istraga protiv HDZ-ovaca

Šibensko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv četiri člana šibenskog HDZ-a zbog nezakonitog prisvajanja 184,748 kuna

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Šibeniku istražni zahtjev protiv četvorice članova HDZ-a, bivših čelnika Šibenske županije zbog osnovane sumnje da su počinili kažnjivo djelo zlouporabe položaja i ovlasti, pribavivši tako imovinsku korist od 184.748 kuna. Riječ je o bivšim županima Gordanu Baraki i Duji Stančiću te bivšim dožupanima Josipu Odaku i Mihi Mioču, koje je 4. listopada šibensko-kninska Policijska uprava kazneno prijavila za isto kažnjivo djelo, odnosno nezakonito primanje naknada za rad u županijskim izvršnim tijelima, odnosno u Poglavarstvu.

‘Tereti ih se da su se od rujna 2001. do veljače 2005. u Šibeniku, dok su obnašali dužnosti župana i dožupana, dogovorili i naložili da im se isplate naknade za rad u Poglavarstvu, kako bi pribavili znatnu protupravnu imovinsku korist’, navodi se u priopćenju ŽDO-a.

Četvorica dužnosnika istodobno su znali da obavljaju javnu dužnost profesionalno za što su primali plaću po položaju - župan kao predsjednik, a dožupani kao članovi Poglavarstva - te da u skladu s tim nemaju pravo na naknadu. Četvorica dužnosnika u svojim su izjavama, među ostalim, tvrdili da se ne smatraju krivim za djela za koja su osumnjičena. Odak je predsjednik Županijske skupštine, Mioč je direktor javnog poduzeća Vodovoda i odvodnje, a Baraka je imenovan za Vladina povjerenika u rogozničkoj općini. Stančić je u vrijeme policijske istrage o primanju naknada, zbog sumnji na nezakonitost i sukob interesa, na zahtjev HDZ-a razriješen dužnosti župana, a sada je direktor u svojem privatnom poduzeću FIT ‘Stančića’.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika