17.11.2006. / 12:50

Autor: Stjepan Marković

SUDAN

Prihvaćen mirovni plan za Darfur

Postignut je načelan sporazum koji bi trebao okončati krvoproliće u Sudanskoj provinciji Darfur

Sudanska vlada je načelno prihvatila mirovni plan Ujedinjenih naroda za Darfur, izjavio je glavni tajnik UN Kofi Annan. Sudanske vlasti su do sada odbijale prihvatiti UN-ovo preuzimanje misije optužujući zapad za novi kolonijalizam. Međunarodne trupe pod nadležnošću Afričke unije (AU) sa svojih 7,000 loše opremljenih vojnika nisu u stanju zaustavit nasilje u kojemu je u posljednje tri godine ubijeno preko 200,000 ljudi.

Sudansko izaslanstvo na međunarodnoj konferenciji o Darfuru koja se održava u etiopskoj predstolnici Addis Abebi nije još službeno prihvatilo Annanov prijedlog, no glavni tajnik je za medije izjavio: «U principu je sporazum je postignut, jedino nam ostaje dogovoriti broj vojnika u misiji». Diplomati vjeruju da će se sporazum prihvatiti budući da je sudanski predsjednik Omar al-Bashir najavio da bi mogli prihvatiti sporazum. UN namjerava pojačati snage AU sa 17,000 vojnika i 3,000 policajac.

Mirovni plan bi se odvijao u tri koraka, prvi korak bi bio slanje pomoći trupama Afričke unije  u iznosu od 21 milijuna dolara , drugi korak bi bio raspoređivanje nekoliko stotina vojnika i policajaca koji bi pomogli postojećim trupama i pripremili terena za treći korak, a to je stvaranje hibridnih trupa koje bi nastale spajanjem snaga AU i UN-a.

Jedan od uvjeta za početak mirovne operacije je potpisivanje prekida vatre između sudanske vlade i pobunjenika u Darfuru. Također je nužno da se razoruža arapska Janjaweed milicija koju se optužuje u ime vlade vrši genocid nad stanovništvom Darfura. Dva milijuna ljudi je protjerano iz svojih domova, te sada žive u nesigurnim izbjegličkim kampovima u kojima su stalno izloženi prijetnjama, ubojstvima, silovanjima, gladi i ponižavanju.

Vezane vijesti

Clinton predstavila novu politiku SAD-a prema Sudanu

Clinton predstavila novu politiku SAD-a prema Sudanu

Američka državna tajnica Hillary Clinton u ponedjeljak je predstavila novu politiku SAD-a prema Sudanu, koja ima za cilj okončati kršenje ljudskih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika