17.11.2006. / 12:51

Autor: Martina Zeković

BLISKI ISTOK

Izrael odbio mirovni plan

Izrael se dugo protivio međunarodnoj intervenciji i ne preferira međunarodne mirovne konferencije. „Izrael vjeruje da je u redu voditi direktne pregovore sa svim sukobljenim stranama“, rekla je Amira Oron, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova

Izrael je odbio mirovni plan za Bliski istok koji su inicirale Španjolska, Francuska i Italija. Plan poziva na prekid vatre i povećanu međunarodnu intervenciju u izraelsko-palestinskom konfliktu. Izrael je proučio dio plana, ali plan nije shvaćen ozbiljno. Španjolski premijer predložio je plan rekavši kako situacija zahtjeva hitnu akciju vanjskog svijeta. „Ne možemo ostati pasivni pred tragedijom koja se odvija pred našim očima“, rekao je Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Izrael se dugo protivio međunarodnoj intervenciji i ne preferira međunarodne mirovne konferencije. „Izrael vjeruje da je u redu voditi direktne pregovore sa svim sukobljenim stranama“, rekla je Amira Oron, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova. Palestinski pregovarač Saeb Erekat, u načelu je pozdravio mirovni plan, ali je dodao da Palestinci „ne trebaju novu inicijativu. Ono što mi trebamo je mehanizam za implementaciju i rokove za sporazum. Predsjednik Bush je specificirao dvo-državno rješenje. Mi trebamo realističnu političku soluciju i tada ova inicijativa može doći u obzir“.

Zapaterov plan je sazvati summit EU u prosincu, koji bi trebale podržati Njemačka i Velika Britanija. Prijedlog bi uključivao trenutan prekid vatre i formiranje jedinstvene palestinske vlade. Ostale tri sastavnice plana uključivale bi razmjenu zarobljenika, pregovore izraelskog premijera i palestinskog predsjednika, te međunarodnu misiju u Gazi koja bi nadgledala prekid vatre.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika