17.11.2006. / 15:30

Autor: Ante Pavić

ŽUPANIJSKI SUD

Glavaš ostaje u pritvoru

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je žalbu Branimira Glavaša za puštanje iz pritvora jer je prihvatilo tezu da je aktivno sudjelovao u zlostavljanju srpskih civila u ratnom Osijeku 1991. godine. «Izvanraspravno vijeće je prihvatilo argumente istražnog suca smatrajući da je Glavaš svojim pasivnim postupanjem, odnosno propuštanjem nadzora nad svojim podređenima, a i aktivnim sudjelovanjem u zlostavljanju civila ostvario elemente koji su relevantni za određivanje pritvora i po zakonskoj osnovi zbog posebno teških okolnosti», kazao je glasnogovornik Suda Krešimir Devčić, obrazlažući odbijanje Glavaševe žalbe. Dodao je da sada njegov ostanak u pritvoru sada ovisi samo o odluci Sabora.

Odluka o njegovom zadržavanju u pritvoru, po još jednoj osnovi, a ne samo zbog utjecaja na svjedoke, time je postala pravomoćna i na nju Glavaš nema prava žalbe. Komentirajući prigovore Glavaševe obrane da je 48-satni rok za odlučivanje o žalbi istekao jutros u osam sati jer je žalba na sudu zaprimljena 15. studenoga, Devčić je kazao da rok počinje teći tek kada žalba dođe pred vanraspravno vijeće s čime se nije složio Dražen Matijević, jedan od Glavaševih branitelja koji je istakao da pod takvim uvjetima izvanraspravno vijeće zapravo nema roka. Obrana smatra da bi Glavaš nakon saslušanja Špiranca trebao biti pušten iz pritvora te da je izvanraspravno vijeće, odlučujući o Glavaševoj žalbi, počinilo presedan jer je rješenje istražnog suca izmijenilo na štetu osumnjičenika koji je podnio žalbu.

Glavaš je krajem listopada pritvoren u zagrebački Okružni zatvor u Remetincu zbog utjecaja na svjedoke u istrazi koja se protiv njega i Krunoslava Fehira od lipnja ove godine vodi zbog sumnje da su 1991. počinili ratne zločine protiv civila, osječkih Srba. Taj jednomjesečni pritvor ističe 26. studenoga i sigurno je da do tada Glavaš, koji više od 20 dana štrajka glađu, zbog čega je smješten u zatvorsku bolnicu, neće izaći na slobodu.Glavaša tužiteljstvo u toj istrazi tereti da je osobno naredio zlostavljanje i ubojstvo dvojice te mučenje troje osječkih Srba. Drugoosumnjičeni Krunoslav Fehir je pred istražnim sucem priznao zločin i Glavaša optužio kao nalogodavca.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika