11.07.2002. / 00:00

Autor: Anita Štander

REORGANIZACIJA DRŽAVNE UPRAVE

BROJ MINISTARSTAVA SMANJUJE SE SA 19 NA 12

NOVA REKONSTRUKCIJA VLADE ZAPRAVO JE STARI VLADIN PROJEKT "107"

Prema vladinu projektu «107» u državnoj se upravi predviđa smanjenje broja ministarstava sa sadašnjih 19 na 12, a posao zamjenika premijera i vladinih potpredsjednika ubuduće će obavljati izvršni podpredsjednik Vlade.
Iako se u medijima govori o novoj rekonstrukciji vlade, zapravo je riječ o realizaciji starog projekta s ciljem dostizanja planiranog rasta gospodarstva od 7 posto.
Projekt predviđa stapanje Ministarstva prosvjeta i športa s Ministarstvom znanosti, dok se Ministarstvu rada i socijalne skrbi pripajaju Ministarstvo branitelja i Ministarstvo zdravstva. Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva zajedno s Ministarstvom prometa i veza činit će novo Ministarstvo za infrastrukturu. U novoj Vladi neće biti Ministarstva za Europske integracije jer ono dobiva status Ureda. Funkcionalna i upravno-zakonodavna funcija ministarstva razdvojit će se od upravnih poslova, a uskladu s tim osnovale bi se agencije koje bi tim ministarstvima bili serviseri. Ministarstva više neće biti podijeljena sektorski kao do sada. Problem nezaposlenosti tako bi ubuduće trebalo rješavati Ministarstvo gospodarstva, a ne Ministarstvo rada i socijalne skrbi. Po uzoru na europska rješenja u budućoj organizaciji državne uprave neće biti sustava zamjenika i pomoćnika ministara. Njih bi zamijenili tajnici, s time da bi broj državnih tajnika bio određen prema veličini ministarstva.
Mandatar Račan u srijedu je najavio skore konzultacije sa budućim kolegama u vladi o tome je li moguće ovakovu rekonstrukciju izvršiti prije formiranja nove vlade, ili će projekt «107» čekati parlamentarne izbore.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika