20.11.2006. / 13:41

Autor: Lucija Božić

KINA

Wikipedija ponovno blokirana u Kini

Samo tjedan dana nakon što su posjetitelji mogli posjetiti web stranice nakon jednogodišnje zabrane, stranice Wikibedije su ponovno blokirane.

Skidanje zabrane sa enciklopedije na internetu, Wikipedie, u Kini je kratko trajalo. Samo tjedan dana nakon što su posjetitelji mogli posjetiti web stranice nakon jednogodišnje zabrane, stranice Wikipedije  su ponovno blokirane. Kineski surferi na internetu i zagovornici prava na slobodu izražavanja isprva su pozdravili skidanje zabrane na engleskoj i kineskoj verziji web stranice koja omogućava besplatne informacije koje su pisane i ispravljane od samih korisnika. U početku nije bilo sasvim jasno da li je nedostupnost stranica Wikipedije bilo radi tehničkih problema ili zbog blokade vladinih cenzora. Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo informatičke industrije nisu odmah dali izjavu o blokadi Wikipedije. Kineska komunistička vlada vodi bitku sa kontrolom, po njima anarhičnim Internetom i filtriraju informacije do kojih Kinezi mogu doći. Policija provodi niz mjera od sofisticiranih filtera i detektora koji hvataju posebno osjetljive riječi do toga da imaju službenike koji prate internet. Kao rezultat, surfanje internetom u Kini je u potpunosti drugačije iskustvo nego u ostatku svijeta. Iz razloga što svatko može dodati i mijenjati informacije u Wikipediji taj sajt je slavan po svojoj slobodi pisanja o osjetljivim temama koji predstavljaju prijetnju kontroli kineske vlade.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika