Objavljeno u Nacionalu br. 575, 2006-11-21

Autor: Robert Bajruši

PREMIJEROV SALTO MORTALE

Tajni dogovor Sanadera i Đapića o Glavašu

Nacional otkriva detalje sa sastanaka premijera Ive Sanadera i šefa HSP-a Ante Đapića, održanih u tajnosti 9. i 18. studenoga u Banskim dvorima i Osijeku, na kojima se odlučivalo o sudbini Branimira Glavaša

Miomir Žužul, jedan od desetak zastupnika HDZ-a koji žele oslobađanje Branimira GlavašaMiomir Žužul, jedan od desetak zastupnika HDZ-a koji žele oslobađanje Branimira GlavašaIvo Sanader je u nedjelju, 19. studenoga malo prije ponoći, odlučio da saborski zastupnici HDZ-a ipak potvrde odluku Mandatno-imunitetskog povjerenstva, kojom se ne ukida pritvor Branimiru Glavašu. Bio je to epilog višednevnih tajnih sastanaka i brojnih konzultacija na najvišoj razini u kojima se raspravljalo o Glavaševoj sudbini. Tijekom desetodnevnih susreta sa stranačkim suradnicima, ali i predstavnicima drugih stranaka, Sanader je promijenio prošlotjedno stajalište i natjerao Vladimira Šeksa da članove HDZ-a uvjeri da podrže odluku Mandatno-imunitetskog povjerenstva. Kakav je to obrat u ponašanju hrvatskog premijera, pokazuje i to što je baš on najprije inicirao HDZ-ov stav o Glavaševu oslobađanju, a potom sve to povukao i ustvrdio kako se radi o običnom nesporazumu.


Sve je inicirano u četvrtak, 9. studenoga, kad su se u Banskim dvorima u tajnosti sastali Ivo Sanader, Vladimir Šeks i Anto Đapić. Osječki gradonačelnik postao je svojevrsni kurir za vezu između Branimira Glavaša i premijera, a ujedno je zagovornik oslobađanja HDZ-ova disidenta, kako bi se mogao braniti sa slobode. Na tom sastanku Sanader je prihvatio Đapićeve argumente i naredio Šeksu da u Saboru inicira oslobađanje Branimira Glavaša. Pritom je dogovoreno da ga Đapić pokuša primiriti, kako po izlasku iz Remetinca ne bi napadao Sanadera i Šeksa. Ukratko, za obranu sa slobode morao je pristati na šutnju i ne vrijeđati ni Vladu ni svjedoke koji ga terete za likvidacije Srba u Osijeku. Sanader se dogovorio do najsitnijih pojedinosti što će seDogovorno pismo: U dogovoru sa Sanaderom, Đurđa Adlešić je u ime HSLS-a uputila javno pismo premijeru u kojem od njega traži odlučnu akciju u slučaju Glavaš.Dogovorno pismo: U dogovoru sa Sanaderom, Đurđa Adlešić je u ime HSLS-a uputila javno pismo premijeru u kojem od njega traži odlučnu akciju u slučaju Glavaš. događati u parlamentu. Do kakvih se sve detalja išlo, govori podatak da je Đapić prihvatio u saborskoj raspravi potpuno prepustiti inicijativu HDZ-u, kako HSP ne bi prikupljao političke poene na ovom slučaju, a obećao je pacificirati i zastupnike Glavaševe stranke. Oni su smjeli samo govoriti o svom vođi, ali nipošto napadati HDZ-ovu vladu. Sanader je pristao na Glavaševo puštanje iz pragmatičkih razloga. Suradnici su premijera uvjerili da je zatočenik spreman nastaviti štrajk glađu do samoga kraja, a njegova smrt u propagandnom smislu bila bi veliki minus za HDZ. Ionako u Saboru postoji snažno nezadovoljstvo zastupnika vladajuće stranke, od kojih su mnogi godinama surađivali, a neki i bili prijatelji s Glavašem. Mnogi među njima vršili su snažan pritisak na Šeksa i zahtijevali da utječe na Sanadera. S druge strane, angažirao se i Đapić, koji je na trojnom sastanku u Banskim dvorima dodao da u Osijeku raste neprijateljstvo prema HDZ-u i Vladi. Predsjednik HSP-a opisao je sigurnosnu situaciju u Osijeku kao izrazito zabrinjavajuću.


Toga četvrtka izgledalo je kako je čitava stvar definitivno gotova. Sve što je dogovoreno, Šeks je proveo u djelo na saborskoj sjednici održanoj u srijedu, 15. studenoga. Zastupnici HDZ-a i HSP-a podržali su obrazloženje predsjednika Sabora protiv skidanja Glavaševa imuniteta.


Slavonski regionalisti ponašali su se krotko, a najveće napade doživjeli su predstavnici SDP-a, HNS-a i IDS-a kad su upozorili da se radi o opstrukciji pravne države. Navečer je Šeks na Hrvatskoj televiziji izjavio kako Glavaša ne treba pritvarati zbog težine kaznenog djela, a stajalište je branio tezom da se više od deset osumnjičenika za ratne zločine brani sa slobode. Uslijedili su inozemni pritisci na Sanadera i on je promptno, i za Šeksa i Đapića potpuno neočekivano, odustao od dogovora. Visoki Vladin izvor potvrdio je za Nacional da je premijer bio izložen višestrukim pritiscima. Najprije je nekoliko sati nakon saborske akcije za Glavaševo oslobađanje reagirao Vincent Degert, predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj. Makar nije eksplicitno napao stranku na vlasti, očito je u ime EU upozorio Sanadera da se odlučio na pogrešnu politiku. “Sve ovisi o tome kako će sudstvo raditi svoj posao. Pratimo ovaj slučaj i znam da se u Hrvatskoj vode rasprave o tome. Moramo vidjeti kako će se situacija riješiti i tada ćemo načiniti analizu i donijeti vlastite zaključke”, rekao je Degert. U Europskoj uniji su se uzbunili već i na najavu Glavaševa izlaska iz pritvora u Remetincu. Nakon nastupa na HTV-u Degert je nazvao Sanadera, a u idućim satima premijer je morao svoju odluku braniti i u razgovorima s francuskim i još trojicom veleposlanika akreditiranih u Zagrebu. Svi oni izrazili su nezadovoljstvo mogućim oslobađanjem Branimira Glavaša i premijer se pokolebao.
Već je i prvotna odluka o glasanju u Glavaševu korist naštetila Sanaderovu imidžu u diplomatskim krugovima. Izvana bi Hrvatska ponovno izgledala kao zemlja u kojoj politika diktira pravosuđu, a poznati se političari amnestiraju od upletenosti u ratne zločine. Ovaj put Sanaderov rejting bio bi nepovratno uništen, a gotovo je sigurno da bi se odužili i pregovori o ulasku u Europsku uniju.


Šeks i Đapić misle drukčije. Iz njihovih se krugova tvrdi da EU inzistira na poštovanju zakonske procedure, ali se neće miješati u postupke Vlade i Sabora. To znači da nitko ne smije ometati istragu, dok je sve ostalo prepušteno pravosuđu. Zagovornici puštanja Glavaša na slobodu tvrde kako je iz njegova dosadašnjeg ponašanja vidljivo da ne razmišlja o bijegu, a, uostalom, i dobar dio haaških osumnjičenika na slobodi čeka suđenje. U prvi mah, Sanader je prihvatio ove argumente, ali pod pritiskom iz inozemstva naglo je popustio. Sanaderova neočekivana metamorfoza izazvala je konsternaciju u redovima HDZ-a. Nekoliko važnih zastupnika, ali i članova stranačke središnjice potvrdilo je za Nacional kako se radi o uvredljivom ponašanju. Pritom je teže reći jesu li bjesniji zato što su stigle nove instrukcije, čije izvršenje kao posljedicu može imati i Glavaševu smrt, ili to da su u samo dva dana morali braniti potpuno oprečne stavove. Kad je riječ o ugroženosti života, vrhunski liječnici vjeruju kako i najnovijim prelaskom isključivo na konzumiranje vode može izdržati još dvadesetak dana. U Vladi vjeruju da će se dotad uspjeti izboriti za nekakav kompromis. Osim svojih stranačkih suradnika, Sanader je naljutio i Đapića koji je na konferenciji za novinare najavio raskid suradnje na nacionalnoj razini s vladajućom strankom. Ovaj put predsjednik HSP-a mislio je ozbiljno jer smatra da je izigran. “Ako je Šeks postao Sanaderov prirepak, ja sasvim sigurno nisam”, obrazložio je ovih dana.


U subotu, 18. studenoga, na aerodromu Klisa pokraj Osijeka u novom susretu Sanader i Đapić pokušali su izgladiti sukob. Sastanku je prisustvovalo nekoliko osoba, među njima Jadranka Kosor i Božo Biškupić, a Đapić je bio poprilično žestok. Sanader je najprije izjavio da on ionako nema veze s cijelim slučajem jer su se o Glavaševu oslobađanju samostalno dogovorili Đapić i Šeks. Sanaderovo zaboravljanje trojnog susreta u Vladi od 9. studenoga poprilično je naljutilo osječkog gradonačelnika. Kad je predsjednik vlade počeo braniti i stajalište da zastupnici ne trebaju glasati o predmetima u kojima već postoje sudske odluke, Đapić ga je upitao hoće li to govoriti ako na idućim izborima SDP preuzme vlast. “Hoćeš li tada podržati moje haespeovce da dignu ruku za stavljanje u pritvor vas koji ste odgovorni za aferu Brodosplit?”, zanimalo je čelnika Hrvatske stranke prava.


Koliko god je poslije svega trijumvirat Sanader - Šeks - Đapić poprilično posvađan, prekid suradnje, pa i partnerstva, ne dolazi u obzir. Ali predsjednik Vlade doista je u teškoj situaciji jer još uvijek nije uspio slomiti Vladimira Šeksa, Andriju Hebranga, Miomira Žužula i još desetak hadezeovih zastupnika koji i dalje žele oslobađanje Branimira Glavaša. Ono što ide u prilog Sanaderu jest upravo Glavaš, koji, umjesto da pristane na šutnju, i dalje izaziva skandale, a u Banske dvore nedavno je stigla njegova poruka u kojoj je Šeksa opet nazvao pijanicom, a još ružniju opasku izrekao je na račun premijera. Kako je prilično dvojbeno hoće li i do koje mjere dobiti podršku svih HDZ-ovih zastupnika, Sanader se okrenuo neformalnim saveznicima poput HSLS-a. Tako je nagovorio Đurđu Adlešić da mu pošalje otvoreno pismo u kojem zbog izlaska iz političke krize traži njegovu odlučnu akciju. Đurđa Adlešić ga je poslušala i u ponedjeljak, 20. studenoga, plasirala pismo iz kojeg se vidi da zastupnici HDZ-a moraju glasati za Glavaševo zadržavanje u pritvoru. Budući da će veći dio hadezeovaca na kraju ipak poslušati Sanadera, a u oporbi ionako smatraju kako bi Glavaševo oslobađanje bilo skandal, za prvotni dogovor Sanadera, Šeksa i Đapića vjerojatno će glasati HSP, trojica Glavaševih zastupnika i, eventualno, desetak hadezeovaca.


To znači da je Sanader još jednom poslušao Europsku uniju i odmaknuo se od desnice. Sa strateškog gledišta, riječ je o dobroj odluci, ali postavlja se pitanje zašto je premijeru trebao skandal. Bilo je jasno da će Glavaševo zatvaranje izazvati žestoke kritike u Slavoniji, ali postoje rizici koji se moraju preuzeti. Umjesto da jednostavno sljedbenicima naloži potvrđivanje odluke Mandatno-imunitetskog povjerenstva i sve ostavi pravosuđu, Sanader se kompromitirao, i to zbog Glavaša, osobe koja o premijeru ima najgore mišljenje. Uz sve, sada je prvi put ozbiljno narušen njegov ugled unutar HDZ-a gdje ga, istina, ni dosad nisu svi voljeli, ali nikada se nisu usudili javno oponirati.email to:Robert Bajrusi

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika