Objavljeno u Nacionalu br. 575, 2006-11-21

Autor: Berislav Jelinić

GAZETA

Slatki život Pašalićevih tajnih ortaka

PETAR LUBURIĆ I ŽELJKO PETROVIĆ U DUBROVNIKU SU NA UPITAN NAčIN STEKLI BROJNE NEKRETNINE

Petar Luburić i Željko Petrović, Dubrovčani koji su 90-ih bili bliski Iviću Pašaliću danas uživaju u luksuznom životu u Dubrovniku. Luburić danas, među ostalim, najčešće ruskim poduzetnicima iznajmljuje vilu u Štikovici blizu Dubrovnika, koja se nalazi nedaleko vile košarkaša Nikše Prkačina. Blizu je mora i ima kaskadne travnjake. Nije poznato pod kakvim ju je okolnostima Luburić stekao. Neki Dubrovčani tvrde da ju iznajmljuje za oko tisuću eura mjesečno. Istodobno Luburić navodno i dalje živi u stanu u elitnom dijelu Lapada u Ulici kralja Tomislava. Riječ je o stanu koji je '92., koristeći ratni vihor, po smiješno niskoj cijeni od bivšeg lokalnog carinika srpske nacionalnosti, otkupio Ante Kolundžija. Nije poznato pod kakvim je okolnostima Luburić došao u posjed tog stana.


Prije nekoliko mjeseci Jutarnji list je pisao da je Luburićeva obitelj pod sumnjivim okolnostima preuzela atraktivno zemljište ljetnog kina Slavica, koje se nalazi na Boninovu iznad starog grada. Zemljište od 522 m2 je od triju dubrovačkih obitelji zapravo kupila Luburićeva punica Jaka Pandžić. Ondje se trebao graditi hotel, ali je kasnije odlučeno da se tamo gradi obiteljska kuća. Nije poznato otkud Luburićevoj punici, inače umirovljenici, novac za tu investiciju. Uz taj se slučaj vežu i brojni sudski sporovi, a Luburićeva obitelj, prema pisanju Jutarnjeg lista, u posjed zemljišta ušla je na silu.


Luburić je tijekom 90-ih bio šef dubrovačkog SZUP-a. Kasnije mu se sudilo zbog neovlaštenog prisluškivanja sugrađana. Izigrao je domaće pravosuđe, dijelom i skrivajući se u Hercegovini, a u Dubrovnik se vratio nakon što je slučaj pao u zastaru. Tvrdi se da je korisne pravosudne savjete u tom slučaju Luburić dobivao od Pere Vićana, ortaka najpoznatijeg HDZ-ova tajkuna Miroslava Kutle, čiji je brat Sveto Vićan sudac dubrovačkog županijskog suda i ima jake pozicije u lokalnim pravosudnim krugovima. Luburića je prijavio njegov nasljednik u SZUP-u Boris Cikoja 3. prosinca '99. Istog dana Cikoju su smijenili. Međutim, prijava protiv Luburića je ostala, pa se morao provesti i postupak protiv njega i nekih njegovih suradnika. Bili su optuženi da su, među ostalim, prisluškivali Nevena Barača, bivšeg šefa Dubrovačke banke koji je razotkrio ortačku aferu u kojoj je uz Pašalića sudjelovao i Luburić. Prisluškivali su i neke druge osobe. Dobro upućeni krugovi iz Dubrovnika tvrde da je Luburić nezakonito prisluškivao i Lindu Petrović, današnju suprugu Željka Petrovića. Željko Petrović navodno je sumnjao da ga ona vara s poznatim dubrovačkim vaterpolistom Josipom Vezjakom, te su Luburićevi agenti SZUP-a njih dvoje pratili i prisluškivali puna tri mjeseca.


Upućeni tvrde da je Petrović tijekom 90-ih bio jedan od najpovjerljivijih ljudi Petra Luburića. Policija je neformalno sumnjala da je sudjelovao u nekim iznudama na dubrovačkom području. Spominje se i u dokumentu SIS-a o 1789 agenata KOS-a u Hrvatskoj, gdje uz njegovo ime piše: "načelnik obavještajne službe 163. brigade HV; istaknuo se hrabrošću, navodno Arkanov prijatelj (Željko Ražnatović Arkan, srpski ratni zločinac, op.a.), direktor Delte Dubrovnik; organizator pljački u Dubrovniku."


U kolovozu '97. on je od Dubrovačke banke, kojoj je na čelu tada bio Barač, dobio 4 milijuna kuna kredita. Kredit kasnije nije vraćao, a OTP banka, koja je kasnije preuzela financijsku instituciju u čijem se sastavu nalazila i bivša Dubrovačka banka, tužila je Barača. Trgovački sud je nedavno presudio da Barač mora vratiti dug umjesto Petrovića. Upućeni tvrde da Petrović što osobno, što preko drugih osoba, posjeduje desetak vrijednih nekretnina u Dubrovniku. Pripisuju mu vlasništvo nad lokalnim radiom Laus i kockarnicom s elektronskim ruletima u centru Dubrovnika. Petrović posredno kontrolira i Karin suvenire, čija se poslovnica nalazi nasuprot Kneževa dvora u starom gradu. Karin suveniri formalno se vode na Pavu Crnkovića.email to:Berislav Jelinic

Vezane vijesti

Ministar Ivić demantira koaliciju: 'Neće biti suradnje s Glavaševim

Ministar Ivić demantira koaliciju: 'Neće biti suradnje s Glavaševim klaunovima'

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) neće u Splitu koalirati s Hrvatskom građanskom strankom (HGS) Željka Keruma, kao ni u Osijeku s Hrvatskim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika