Objavljeno u Nacionalu br. 575, 2006-11-21

Autor: Nacionalova redakcija

PETRAČEVA POBJEDA NA SUDU U ZABOKU

Duge cijevi na suđenju za tri reda vinograda

Na sudskoj raspravi koja je u ponedjeljak održana na Općinskom sudu u Zaboku Hrvoje Petrač oslobođen je optužbi da je trojicu svjedoka iz prethodne parnice koju je vodio na istom sudu poticao na davanje lažnih iskaza. Ta trojica svjedoka također su oslobođena nakon što je Sud odlučio da na spornoj raspravi nisu davali lažne iskaze. Petrača je za poticanje na lažne iskaze 2004. optužilo Državno odvjetništvu u Zaboku, a optužbe su se ticale parnice koju je on 2002. pokrenuo protiv daljnjeg rođaka Branka Petrača od kojeg je 1997. kupio 150 hvati vinograda, a koji je kasnije na sudu tvrdio da mu Hrvoje Petrač nikad nije platio dogovorenih 30.000 tadašnjih DEM-a. Nakon što je Hrvoje Petrač dokazao vlasništvo nad malim dijelom vinograda i dobio tu parnicu, nezadovoljan njezinim ishodom, njegov prezimenjak otišao je tadašnjem šefu USKOK-a Željku Žganjeru žaleći se da je Hrvoje Petrač nagovorio trojicu svjedoka na lažna svjedočenja. Kako USKOK nije bio nadležan za slučaj spora oko međe, prebacio ga je Županijskom državnom odvjetništvu u Zaboku koje je protiv Pretača podiglo optužnicu. Nju su Petračevi odvjetnici oborili u ponedjeljak na prvoj i jedinoj sudskoj raspravi koja je trajala punih pet sati. Samog Petrača na suđenje su iz pritvora u zagrebačkom Remetincu dovela trojica pravosudnih policajaca, ali i trojica specijalaca naoružanih dugim cijevima, a pomalo psihotičnoj atmosferi doprinijela su i brojna policijska vozila koja su okružila zgradu zabočkog suda.


Zanimljivo je da je ovaj sudski spor oko tri reda vinograda Ministarstvu pravosuđa RH lani poslužio kao razlog za Petračevo izručenje i dokaz da on u domovini ima ozbiljnih problema sa zakonom te da mu zbog toga ne treba odobriti azil koji je Petrač od Grčke tražio nakon što je 1. kolovoza 2005. uhićen u grčkoj luci Igoumenitsi. Sudu je bilo jasno da se radi o lažnoj optužbi protiv Petrača kada je tužitelj priznao da je za malu, derutnu klet bez ta tri reda vinove loze tražio od Petrača milijun švicarskih franaka. U pravom zagorskom stilu Petrač se posvađao na sudu sa svojim daljnjim rođakom oko međe rekavši mu "da se nada kako će se ići ispovjediti u crkvu za sve izrečene laži protiv njega". Presuda predstavlja veliku sramotu Žganjeru i njegovoj ekipi koja je sudjelovala u ovoj pravosudnoj farsi.

Vezane vijesti

Petrač se vraća u zatvor?

Petrač se vraća u zatvor?

Sudac izvršenja kazni zagrebačkoga Županijskog suda u četvrtak će odlučiti hoće li Hrvoje Petrač zbog kršenja uvjetnog otpusta, odnosno neodobrenih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika