21.11.2006. / 12:10

Autor: Stjepan Marković

TUŽBA

Rumunji tuže Borata za 30 milijuna dolara

"U filmu su tužitelji i ostali mještani prikazani kao silovatelji, prostitutke, lopovi, rasisti, priglupi i zadrti prostaci", stoji u tužbi.

Stanovnici rumunjskog sela Gold u kojemu je sniman početak filma "Borat" u ponedjeljak su podigli tužbu protiv 20 Century Foxa i traže odštetu od 30 milijuna dolara. Tužba je podignuta na sudu na Manhattanu u ime dvojice mještana Nicolae Todorache i Spiridom Ciorebea. U tužbi stoji da im je prije snimanja filma rečeno da se snima dokumentarni film o siromaštvu u Rumunjskoj koji bi trebao vjerodostojno prikazati njihov život, običaje i aktivnost, a ne crnu komediju. "U filmu su tužitelji i ostali mještani prikazani kao silovatelji, prostitutke, lopovi, rasisti, priglupi i zadrti prostaci", stoji u tužbi. Gregg Brilliant, glasnogovornik 20 Century Foxa je izjavio kako se "u Rumunjskoj nisu predstavili kao snimatelji dokumentarnog fima", te dodao da su "stanovnici sela plaćeni više nego što je to uobičajeno i bili su izmiješani sa profesionalnim glumcima kako bi stvorili izmišljeno selo".

Sacha Baron Cohen, u filmu glumi kazahstanskog novinara Borata koji putuje kroz Ameriku i sa svojim nesvakidašnjim pristupom ismijava Amerikance. Uvod filma je snimljen u rumunjskom selu Gold koje se nalazi 135 km sjeverozapadno od Bukurešta. Rumunjsko selo je predstavljeno kao Boratovo rodno mjesto Kuçzek u Kazahstanu. Film je postigao zapažen uspjeh i do sada je u Americi zaradio 90 milijuna dolara, no producenti i distributeri su se našli pod pritiskom tužbi ljudi koji su sudjelovali u filmu zbog obmane i iskorištavanja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika