21.11.2006. / 13:40

Autor: Stjepan Marković

SAD

Bush bez plana za Irak

"Još nisam donio nikakvu odluku o povećanju ili smanjenju broja trupa u Iraku", izjavio je Bush

Američki predsjednik George Bush je u ponedjeljak za vrijeme posjeta Indoneziji izjavio da još nije odlučio što će učiniti u Iraku. "Još nisam donio nikakvu odluku o povećanju ili smanjenju broja trupa u Iraku", rekao je Bush, te dodao da će "odluku donijeti nakon konzultacija sa svim mogućim izvorima". U ove izvore spadaju unutarnja izvješća Pentagona i ostalih službenih institucija, kao i izvještaj Iračke radne skupine. Razni savjeti stižu i od političara demokratske stranke, no njihovi savjeti se uzimaju s posebnim oprezom jer mnogi od njih računaju da će biti kandidati na predsjedničkim izborima 2008. godine.

Pentagonov izvještaj o Iraku koji je sastavio general Peter Pace, predsjednik Vrhovnog vijeća obrane, predviđa tri moguća scenarija: povećanje broja vojnika, ostanak u Iraku sa smanjenim brojem vojnima i povlačenje iz Iraka. Vojni zapovjednici najviše podržavaju rješenje kojim bi se kratkotrajno povećao broja vojnika uz paralelno predavanje odgovornosti iračkim vlastima, a nakon predaje vlasti povlačenje američkih trupa. Ova strategija bi prema Pentagonovim procjenama trebala smanjiti nasilje, a povećanjem broja uvježbanih iračkih vojnika smanjio bi se broj američkih vojnika koji se nalaze u Iraku. Nagađa se da će do sličnih zaključaka doći i Iračka radna skupina koju predvodi James Baker, državni tajnik starijeg Busha. Povećanje broja vojnika u Bagdadu i okolici bi bilo koordinirano s diplomatskim inicijativama koje bi uključivale Siriju i Iran. Ovaj plan bi zamijenio dosadašnji prema kojemu je primarni cilj bilo stvaranje demokracije u Iraku, tek onda stabilizacija države.

Henry Kissinger, državni tajnik za vrijeme Nixona, i čest gost predsjednika Busha je izjavio da vojna pobjeda u Iraku više nije moguća te da je potrebno sazvati međunarodnu konferenciju o budućnosti Iraka.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika