21.11.2006. / 15:34

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

U srijedu štrajk u srednjim školama

Štrajk u srijedu počinje u srednjim školama, u četvrtak mu se priključuju osnovne škole, a u petak visoko obrazovanje

Zaposleni u svim srednjim školama u Hrvatskoj u srijedu će u vrijeme prvog nastavnog sata početi štrajkati, najavio je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec. Čelnici triju sindikata udruženih u tzv. vertikalu sindikata obrazovanja istaknuli su na konferenciji za novinare u utorak da očekuju uspjeh štrajka koji počinje u srijedu u srednjim školama, u četvrtak mu se priključuju osnovne škole, a u petak visoko obrazovanje.

Sindikati smatraju da će Vlada na kraju ipak morati prihvatiti zahtjev da u idućih nekoliko godina nadoknadi zaostajanje njihovih plaća za plaćama u privredi za 21 posto. Štrajkaši će nositi bedž "Štrajk za Hrvatsku znanja", a o trajanju i prekidu štrajka odlučit će Središnji štrajkaški odbor, koji će sam procijeniti što je najkorisnije za zaposlene u obrazovnom sustavu. Od ministra Dragana Primorca sindikati traže da stane uz štrajkaški odbor i stavi štrajkaški bedž. Većinski sindikati iz vertikale sindikata obrazovanja pozdravili su činjenicu da se ovoga puta štrajku priključuje i pet manjinskih sindikata, pa bi u srijedu trebao početi prvi općesindikalni štrajk u hrvatskom obrazovanju.

Kao što je to bilo i do sada, škole, odnosno ravnatelji dobit će naputak iz Ministarstva po kojem učenici moraju doći u školu i s nastavnicima koji ne sudjeluju u štrajku organizirati nastavu. Komentirajući poziv roditeljima da u srijedu pošalju djecu u srednje škole, Mihalinec je rekao da "onaj tko ih poziva u škole, iako zna da će biti štrajka, snosi svu odgovornost za sve što se dogodi". Roditeljima je poručio da štrajk nije uperen protiv njihove djece, nego da nastavnici štrajkajući za bolje plaće rade i u korist djece.

Komentirajući u utorak potpisani sporazum između Vlade i sindikata državnih službi, koji su prihvatili Vladinu ponudu o povećanju plaća za pet posto, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ocijenio je da državni službenici time neće dobiti ništa.

Vezane vijesti

Štrajk u Ini

Štrajk u Ini

U Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika