21.11.2006. / 18:23

Autor: Ana Kirin

SLUČAJ KURJAK

Povjerenstvo Medicinskog fakulteta: Kurjak je plagijator

Povjerenstvo je potvrdilo navode časopisa British Medical Journal, koji je Kurjaka nedavno prozvao za plagiranje znanstvenog rada

Povjerenstvo Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u utorak je jednoglasno donijelo odluku da su dva rada dr. Asima Kurjaka plagijati, izjavio je predsjednik Povjerenstva dr. Boris Labar. Tom je odlukom povjerenstvo potvrdilo navode časopisa British Medical Journal, koji je Kurjaka prozvao za plagiranje znanstvenog rada. Naime, u British Medical Journalu nedavno je objavljen članak "Uloga sustavnoga preglednog rada u otkrivanju plagijata: slučaj Asima Kurjaka" sir Iana Chalmersa, doktora oxfordske Knjižnice "James Lind", ustanove koja prikuplja podatke o kliničkim pokusima u svijetu. Chalmers u članku opisuje dva slučaja za koje je utvrdio da je riječ o plagijatima: prvi je slučaj sam otkrio 1991., a drugi su 2002. godine otkrili norveški autori čiji je rad, kako navodi, Kurjak plagirao.

Asim Kurjak je u izjavi za Hrvatski radio rekao da se ne slaže s ocjenom Povjerenstva i da će kad dobije detaljno obrazloženje, zatražiti međunarodnu reviziju. Pojasnio je da niti jedno međunarodno kompetentno tijelo ili udruga, a ima ih devet, nije to tako definiralo jer se ni u jednom slučaju ne radi o uzimanju originalnih dijelova.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika