22.11.2006. / 12:40

Autor: Ana Kirin

SABOR

Potvrđena odluka o skidanju imuniteta Glavašu

Većinom glasova saborskih zastupnika odlučeno je da pritvor i duljina pritvora Branimira Glavaša i za tzv. slučaj garaža i za tzv. slučaj selotejp od sada isključivo ovisi o procjeni pravosudnih tijela

Nakon žestoke rasprave u Hrvatskom saboru zastupnici su većinom glasova u srijedu prije podne saborski potvrdili odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva o skidanju zastupničkog imuniteta Branimiru Glavašu.

Sa 106 glasova "za", 5 "protiv" i 3 "suzdržana" potvrđena je odluka Mandatno-imunitetnog povjerenstva o davanju odobrenja za pritvaranje i kazneni postupak protiv Branimira Glavaša po zahtjevu Državnog odvjetništva. Sabor je potvrdio i odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva o davanju odobrenja za pritvor po zahtjevu istražnog suca u Zagrebu Zdenka Posavca, sa 108 glasova "za", 3 "protiv" i jednim suzdržanim. U trećem glasanju, o odobrenju pritvora po zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, 105 zastupnika glasalo je "za", petero je bilo "protiv" a troje "suzdržanih".

Tako je odlučeno da pritvor i duljina pritvora Branimira Glavaša i za tzv. slučaj garaža i za tzv. slučaj selotejp od sada isključivo ovisi o procjeni pravosudnih tijela.

Glasanje je započelo u 11.20 sati, iako je prije početka sjednice predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izvijestio da će Sabor o izvješćima Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP), vezano uz skidanje zastupničkog imuniteta Branimiru Glavašu, glasovati u 15 sati. No klubovi HDSSB-a i HSP-a tomu su se usprotivili tražeći da se glasuje odmah, da se s glasovanjem više ne odugovlači s obzirom na Glavašev štrajk glađu u pritvoru.

Vladimir Šišljagić iz HDSSB-a i Pero Kovačević iz HSP-a pozvali su pritom HDZ-ovce da objasne novonastale okolnosti, odnosno to što je Klub HDZ-a u utorak promijenio svoju prošlotjednu odluku da se Glavaša ne pritvori ni zbog težine kaznenog djela, te pristao na odluku MIP-a da ga se pritvori i po toj osnovi. "Sve ste nas izmanipulirali, a Glavaš je osuđen na smrt", poručio je HDZ-ovcima Kovačević. I nakon glasanja došlo je do kratke prepirke između Vladimira Šeksa i saborskog zastupnika HDSSB-a Ivana Drmića.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika