22.11.2006. / 14:44

Autor: Stjepan Marković

KANADA

Pojednostavljivanje viznog režima

Kanada će pojednostaviti vizni režim za hrvatske državljane

Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica vanjskih poslova, koja boravi u višednevnom službenom posjetu Kanadi u utorak se sastala s kanadskim kolegom Peterom Gordonom MacKayom i dogovorila pojednostavljivanje viznog režima za hrvatske državljane. "Prvi puta postoji stvarna želja da se napravi pomak, da se uvažava položaj hrvatskih građana kada moraju ispunjavati brojne vizne obrasce i analizira cijela vizna problematika", kazala je ministrica Grabar-Kitarović. O rješavanju problema viza, hrvatska ministrica je u utorak razgovarala i s kanadskim ministrom za useljeništvo Monte Solbergom.Na sastanku s kanadskim ministrom razgovarala je o proširenju bilateralnih odnosa, gospodarskoj suradnji i trgovinskoj razmjeni, kanadskoj podršci Hrvatskoj za članstvo u NATO-u, teškoćama s režimom viza i drugim pitanjima. Ministrica Grabar-Kitarović je istakla da će Kanada podržati Hrvatsku na NATO summitu u Rigi, te da Hrvatska i Kanda će surađuju na multilateralnom planu, u međunarodnim organizacijama i mirovnim misijama. Također je bilo riječi o nastavku političkog i tehničkog dijaloga ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja, razvoju gospodarske i trgovinske suradnje, kanadskim ulaganjima, povećanju broja kanadskih turista u Hrvatskoj, o poslovnom povezivanju kanadskih i hrvatskih regija, suradnji u brodogradnji te o suradnji luke Rijeka s kanadskom lukom Halifax.
Ministrica Grabar-Kitarović u srijedu će se sastati s predsjednicima oba doma kanadskog parlamenta u Ottawi i potom u Torontu nastaviti susrete s hrvatskim iseljenicima, kojima je posvetila veliki dio boravka u Kanadi. "Hrvatski iseljenici su bitan čimbenik bilateralnih odnosa Hrvatske i Kanade i izuzetno važan dio ovoga posjeta... Njihova uloga u političkom i gospodarskom životu Hrvatske trebala bi biti izraženija", ocijenila je.

Vezane vijesti

Srušila se pozornica za koncert "Radioheada"

Srušila se pozornica za koncert "Radioheada"

Pri padu pozornice podignute u parku u Torontu za koncert britanske rock-skupine Radiohead poginuo jedan član tehničke ekipe, objavila je policija.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika