22.11.2006. / 15:52

 

HRVATSKA

Britanac zbog "crnog čartera" ostaje bez jahte od milijun i pol eura

Britanskog državljanina u "crnom čarteru" lani je uhvatila šibenska Lučka kapetanija

Britanski državljanin Benjamina Lesliea Levinea koji je zbog tzv. crnog čartera u hrvatskim vodama kažnjen sa 100.000 kuna i oduzimanjem jahte nije uspio ustavnom tužbom povratiti plovilo vrijedno milijun i pol eura. Presuda Visokog prekršajnog suda je potvrđena sa sedam glasova za i šest protiv. Odluci je prethodila rasprava u kojoj su suci, koji su bili za usvajanje tužbe, isticali kako je britanski državljanin zaista prestrogo kažnjen, odnosno da je kazna prevelika i nesrazmjerna prekršaju. Suci koji su ostali u manjini smatrali su da je time prekršena ustavna odredba po kojoj svako ograničenje slobode ili prava, a u ovom slučaju prava na vlasništvo, mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinačnom slučaju. S druge strane "tanka" većina je smatrala da Ustavni sud ne bi trebao ulaziti u pitanje razmjernosti i visine kazne, koju je Britancu odredio Visoki prekršajni sud, te da je takva bila i dosadašnja praksa Ustavnog suda.

Britanskog državljanina u "crnom čarteru" lani je uhvatila šibenska Lučka kapetanija te je rješenjem Ministarstva mora, turizma, promet i razvitka prvotno kažnjen oduzimanjem jahte ‘Cool runninig’ i sa 300.000 kuna, no Visoki prekršajni sud mu je smanjio novčanu kaznu. U svojoj tužbi Britanac je, među ostalim, tvrdio da se nije bavio ilegalnim prijevozom, već da su četvero putnika na njegovoj jahti bili potencijalni kupci jahte na pokusnoj vožnji. Troje od šestero sudaca koji su glasali protiv odluke o odbijanju njegove tužbe, Agata Račan, Jasna Omejec i Smiljko Sokol najavili su izdvojena mišljenja.

Vezane vijesti

Molim vas, vratit ću 26,4 milijuna kuna

Molim vas, vratit ću 26,4 milijuna kuna

Bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije, Stjepan Fiolić, spreman je vratiti 26,4 milijuna kuna navodno pronevjerene u slučaju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika