23.11.2006. / 08:58

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Štrajk i u osnovnim školama

Tri većinska sindikata, udružena u tzv. Vertikalu sindikata obrazovanja, ali i pet manjinskih sindikata traže da Vlada u idućih nekoliko godina nadoknadi zaostajanje njihovih plaća za plaćama u privredi za 20-tak posto

Zaposleni u hrvatskim osnovnim školama u četvrtak ujutro priključili su se štrajku koji je u srednjim školama započeo u srijedu. Prema tvrdnjama sindikata, u štrajku u srednjim školama sudjelovalo je gotovo 90 posto od oko 20.000 zaposlenih, dok podaci Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kazuju da je štrajkalo 75,77 posto zaposlenih.

Veliki odaziv očekuje se i u osnovnim školama jer Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) ima članstvo u 800 od ukupno 836 osnovnih škola. SHU zajedno s manjim sindikatima okuplja 32.000 od ukupno 39.000 zaposlenih u osnovnom školstvu. Sindikalci su pozvali roditelje da ne šalju djecu u školu jer će njihovi učitelji štrajkati, pa će ravnatelji teško moći organizirati bilo kakav oblik nastave.

U petak će se u štrajk uključiti i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja koji okuplja preko 10.000 od ukupno 16.500 zaposlenih u toj djelatnosti.

Tri većinska sindikata, udružena u tzv. Vertikalu sindikata obrazovanja, traže da Vlada u idućih nekoliko godina nadoknadi zaostajanje njihovih plaća za plaćama u privredi za 20-tak posto. Taj zahtjev podupire, te se štrajku priključilo i pet manjinskih sindikata, tako da je u hrvatskom obrazovanju po prvi puta organiziran općesindikalni štrajk.

Vezane vijesti

Štrajk u Ini

Štrajk u Ini

U Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika