23.11.2006. / 09:47

Autor: Martina Zeković

SAD

Najveći američki trgovinski sporazum od 1944. godine

Kongres se protivi trgovinskom sporazumu s Kolumbijom zbog neuspjeha u zaštiti međunarodno dogovorenih radničkih prava kao što su zabrana rada djece, zaštita od diskriminacije i sloboda ulaska u sindikat

Busheva administracija potpisala je sporazum o slobodnoj trgovini, u vrijednosti od više milijardi dolara, sa Kolumbijom. Pakt je stvoren unatoč upozorenjima Kongresa koji ima velike sumnje što se tiče sporazuma. Kolumbijski ministar financija rekao je kako će ovaj potez koristiti kolumbijskoj ekonomiji i poboljšanju sigurnosti. Ovo je najveći američki sporazum od 1944. godine kada je formirana Nafta. Ipak, sporazum još uvijek treba odobriti Kongres, kao što je to slučaj s sporazumima s Peruom i Vietnamom. Oko sličnih sporazuma pregovara se i s Malaysiom i Južnom Korejom. Nakon 30. lipnja 2007. godine, američki će Kongres ponovno imati pravo promijeniti ili staviti veto na sporazume koje potpiše predsjednik Bush.

Kongres se protivi trgovinskom sporazumu s Kolumbijom zbog neuspjeha u zaštiti međunarodno dogovorenih radničkih prava kao što su zabrana rada djece, zaštita od diskriminacije i sloboda ulaska u sindikat. Mnogi smatraju i da takvi sporazumi nude slabu zaštitu američkim kompanijama od nepoštene trgovine.

Kolumbijski ministar financija Jorge Humberto Botero smatra kako će "sporazum o slobodnoj trgovini stvoriti trajne trgovinske kanale kako bi kolumbijski proizvodi mogli konkurirati na američkom tržištu, stvarajući radna mjesta za milijune Kolumbijaca".

Vezane vijesti

Cartagena: 16 američkih agenata i vojnika u skandalu s prostitutkama

Cartagena: 16 američkih agenata i vojnika u skandalu s prostitutkama

Američka Tajna služba u subotu je opozvala s dužnosti 11 svojih agenata osumnjičenih da su doveli prostitutke u hotelske sobe, tijekom priprema za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika