23.11.2006. / 15:25

Autor: Stjepan Marković

HRVATSKA

Drmić: Krao sam glasove za Sanadera

Ivan Drmić tvrdi da je sudjelovao u izbornim prijevarama u korist Ive Sanadera

Ivan Drmić, saborski zastupnik HDSSB-a izjavio je u četvrtak da je sudjelovao u dvije izborne prijevare u HDZ-u, prvi put na 7. općem saboru HDZ-a 2002. na kojemu je Ivo Sanader izabran za predsjednika stranke i na idućem Općem izbornom saboru HDZ-a, u Rijeci. Taj je stranački Sabor održan u travnju 2004., a Drmić je na konferenciji za novinare ustvrdio da je Sanader tada diktirao tko se uopće smije kandidirati za stranačke dužnosti, pa je za svaku dužnost bio kandidiran po jedan HDZ-ovac. "No, ni to mu nije bilo dosta, pa je na mjesto na kojemu su se brojali glasovi za članove Predsjedništva HDZ-a došla njegova naredba da Andrija Hebrang nikako ne smije dobiti najviše glasova, jer se bojao Hebrangovih ambicija i nije ga želio za drugog čovjeka u stranci", rekao je Drmić. Kazao je i da je tada osobno, s još nekim stranačkim kolegama, na listićima zaokruživao imena Vladimira Šeksa i Luke Bebića, koji su, tvrdi, na taj način dobili još 350, odnosno 300 glasova, te postali drugi i treći čovjek u HDZ-u.

Govoreći o HDZ-ovu Općem saboru iz 2002., na kojem je Sanader postao predsjednik stranke, Drmić je kazao da ga je Sanader kontaktirao desetak dana prije tog događaja i zatražio da Drmić organizira taj sabor, s pojašnjenjem da u Zagrebu nema čovjeka za to, jer su svi na strani Ivića Pašalića. "Dok su se prebrojavali glasovi Sanader me je pozvao na stranu i naredio da, u slučaju po njega nepovoljnog rezultata, dvojica iz Osijeka koji su brojali glasove za predsjednika, izazovu incident, da prevrnu kutiju i listiće razbace po dvorani, kako bi se Sabor mogao poništiti i sazvati novi", rekao je Drmić. Ustvrdio je da je o toj Sanaderovoj naredbi obavijestio Branimira Glavaša, koji se, kaže, bojao da bi to moglo dovesti i do težih incidenata, budući da su zaštitari iz Osijeka na ulazu u dvoranu oduzeli nekoliko komada oružja. Bojeći se da će Sanader naći ljude koji će to ipak organizirati, Glavaš je odlučio lažirati rezultate i osigurati Sanaderovu pobjedu, rekao je Drmić i dodao da je, "tada prvi put vidio pravo Sanaderovo lice".

"Umiveno, europejsko lice koje Sanader pokušava prodati javnosti je maska koja će do izbora sve češće padati", rekao je Drmić, te dodao da o izbornoj prijevari vjerojatno nikada ne bi govorio da ga "na to nije natjerala jučerašnja bahata izjava Ive Sanadera, koji je izišao iz političkih okvira i želi i fizički likvidirati Branimira Glavaša". Sanader je, naime, reagirajući na Glavaševe tvrdnje o izbornoj prevari u HDZ-u, jučer u Galižani kazao da Glavaš laže i da za iznesene optužbe nema dokaza. Drmić, međutim, tvrdi da je osobno spreman svjedočiti o kaznenom djelu izborne prijevare u kojemu je, kaže, i osobno sudjelovao, ustvrdivši da su to spremna potvrditi još četiri čovjeka. Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića pozvao je da pokrene istragu o tim slučajevima, "i to ažurno, kao što radi kad su u pitanju članovi oporbe". "Spreman sam odgovarati za svoje poteze, ali ne da mene privedu, a da Sanader ostane na slobodi", zaključio je Drmić.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika