23.11.2006. / 16:45

Autor: Stjepan Marković

KONGO

Napetosti u Kongu

Napetosti rastu nakon predsjedničkih izbora u Demokratskoj republici Kongo

Novoizabrani predsjednik Joseph Kabila naredio je snagama odanim njegovom protukandidatu Jean-Pierru Bembi da napuste glavni grad Kinšasu. U svom ultimatumu zahtjeva da do petka naoružane pristaše njegovog protukandidata Bembe napuste svoju bazu koja se nalazi u bembinoj kući u središtu Kinšase ili će narediti vojsci da ih izbaci iz grada. Grad je napustilo 50 naoružanih pristaša Bembe od ukupno 600 koliko se procjenjuje da se nalaze u Kinšasi. Prebaćeni su kamionima u Maluku, grad koji se nalaiz 80 kilometara istočno od Kinšase na obali rijeke Kongo. Vojska je raspoređena na svim najvažnijim dijelovima glavnog grada.

Na predsjedničkim izborima koje su međunarodni promatrači ocijenili uglavnom poštenim i slobodnim Joseph Kabila dobio je 58 posto glasova, a Jean-Pier Bemba 42 posto glasova. Bemba optužio je Kabilu za izbornu prijevaru, te od Vrhovnog suda traži da provjeri rezultate. Bemba je najviše glasova dobio u glavnom gradu i u zapadnom dijelu države.

U DR Kongu se nalazi 17.000 vojnika u najvećoj mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda, dio trupa dolazi iz Europe.

Vezane vijesti

Kongo: U potonuću broda najmanje 35 nestalih

Kongo: U potonuću broda najmanje 35 nestalih

Najmanje 35 osoba smatra se nestalima nakon potonuća brodića na jezeru Kivu u Demokratskoj Republici Kongu, izvijestili su u ponedjeljak lokalni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika