24.11.2006. / 17:49

Autor: Martina Zeković

RUSIJA

Litvinenko je bio otrovan

Prije smrti u londonskoj bolnici u četvrtak navečer, Litvinenko je napisao izjavu u kojoj krivi ruskog predsjednika Putina za naređivanje njegovog ubojstva

Visoki stupanj zračenja, najvjerojatnije od tvari zvane Polonium 210, nađen je u mrtvom tijelu bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka. Prema izjavama vladinih stručnjaka, visoka "doza" zračenja pronađena je u njegovoj mokraći, a tvrde kako je Polonium 210 opasan samo u slučaju gutanja. Otkriveno je i da je policija našla izvor zračenja u sushi baru u centru Londona gdje je Litvinenko jeo neposredno prije bolesti, te u hotelu u kojem se našao s dva Rusa toga jutra.
Ministar unutarnjih poslova John Reid otkrio je kako je policija tražila radioaktivni materijal na brojnim lokacijama kao što su Litvinenkova kuća u sjevernom Londonu i sushi restoran u kojem se našao s talijanskim kontaktom prije same bolesti. Prije smrti u londonskoj bolnici u četvrtak navečer, Litvinenko je napisao izjavu u kojoj krivi ruskog predsjednika Putina za naređivanje njegovog ubojstva. Optužio je ruskog vođu da "nema poštovanja prema životu, slobodi, niti bilo kojoj civiliziranoj vrijednosti" i obratio se Putinu kao "nevrijednom vlastitog Ureda i povjerenja civiliziranih muškaraca i žena".
Ruski predsjednik okarakterizirao je njegovu smrt kao tragediju, te je dodao kako nije vidio nikakav čvrst dokaz da se radilo o "nasilnoj smrti".
Otac Litvinenka izjavio je kako je "ovaj ruski režim smrtna prijetnja svijetu", te dodao kako se radilo o "strašnoj smrti".
Suradnici Litvinenka rekli su da je ubijen jer je istraživao smrt ruske novinarke i velike Putinove kritičarke Anne Politkovskaye.

Vezane vijesti

Kina uhitila američkog špijuna

Kina uhitila američkog špijuna

Dužnosnik kineske obavještajne službe uhićen je početkom ove godine jer je dostavljao kineske tajne dokumente SAD-u, piše u petak New York Times.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika