24.11.2006. / 18:37

Autor: Martina Zeković

HINA

Spriječeno razrješenje članova Upravnog vijeća

Saborski zastupnici SDP-a, HSS-a, HNS-a i HSP-a napustili su sabornicu, nezadovoljni time što Vlada, uz razrješenje četiri člana Upravnog vijeća Hine, nije predložila i imenovanje novih članova, te što se o situaciji da Hina ostaje bez Upravnog vijeća nitko iz Vlade nije očitovao

Po drugi put u mjesec dana, saborska je oporba u petak, izlaskom iz sabornice i rušenjem kvoruma spriječila vladajuće stranke u namjeri da izglasaju Vladinu Odluku o razrješenju četiri člana Upravnog vijeća Hine. Saborski zastupnici SDP-a, HSS-a, HNS-a i HSP-a napustili su sabornicu, nezadovoljni time što Vlada, uz razrješenje četiri člana Upravnog vijeća Hine, nije predložila i imenovanje novih članova, te što se o situaciji da Hina ostaje bez Upravnog vijeća nitko iz Vlade nije očitovao.

Kao posljednju točku današnjeg saborskog glasovanja, predsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio glasovanje o Vladinoj odluci da se Božu Skoku, Dijanu Katicu, Dražena Jovića i Ivana Rusana razriješi članstva u Upravnom vijeću Hine.
U ime SDP-a Antun Vujić je upozorio na pravni vakuum u koji je Vlada dovela Hinu jer nije predložila imenovanje novih članova Upravnog vijeća. "Mi ne znamo imamo li Vijeće ili ne, koje su posljedice razrješenja. Neka netko u Vladi odgovori o situaciji u koju je dovedena Hina i mi u Saboru", izjavio je Vujić koji je predložio da se ne glasa o razrješenju Ivana Rusana, predsjednika Upravnog vijeća, budući da na njegov izbor nije bilo prigovora, a on jedini od četiri člana Vijeća nije podnio ostavku nakon što je Vlada 13. listopada predložila odluku o razrješenju. Šeks je odgovorio da je Vlada predložila razrješenje sva četiri člana Vijeća, te da će Banski dvori što hitnije raspisati novi javni poziv za kandidature za članstvo u Upravnom vijeću Hine te, za oko dva tjedna, Saboru predložiti nove kandidate.

Pero Kovačević iz HSP istaknuo je da Hina ne može ostati bez Upravnog vijeća, da se razrješenje četiri člana Vijeća treba obaviti zajedno s imenovanjem novih članova. Šeks trvdi da će, dok nema Vijeća, poslove Vijeća privremeno obavljati Hinin ravnatelj. Na Šeksovo inzistiranje da se glasuje o Vladinoj odluci, te nakon zahtjeva šefa HDZ-ovog Kluba Luke Bebića da se glasuje ručno, oporbeni su zastupnici napustili sabornicu i srušili kvorum. Ostalo je 70 zastupnika od za kvorum potrebnih 77, pa je Šeks prekinuo sjednicu. Vlada je 13. listopada predložila Saboru da razriješi Upravno vijeće Hine uz obrazloženje da, dan ranije, četiri člana Vijeća nisu smjeli izabrati ravnateljicu Hine bez petog člana iz redova zaposlenika te novinske agencije.

Vezane vijesti

Multimedijski servis: Vjesnik se pripaja u sustav s HRT-om i Hinom

Multimedijski servis: Vjesnik se pripaja u sustav s HRT-om i Hinom

Državni udjel u većinskom paketu Vjesnika d.d. smanjuje se iz dana u dan. Kako piše Lider država je nedavno smanjila svoj udio, a na jednoj od idućih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika