24.11.2006. / 18:39

Autor: Stjepan Marković

ISTRAŽIVANJE

Od nestručnih pobačaja umre 68.000 žena

Najučinkovitiji način da se eliminiraju takve pojave jest zakonska regulativa koja će omogućiti da siguran i legalan pobačaj bude dostupan svima, navodi se u istraživanju Guttmacher instituta u New Yorku

Nestručni pobačaji u zemljama u razvoju godišnje usmrte 68.000 žena, a oko pet milijuna ostalih mora se nakon zahvata hospitalizirati zbog infekcija i drugih komplikacija, doznaje se iz časopisa Lancet u kojem su objavljeni rezultati istraživanja Guttmacher instituta u New Yorku.

Diljem svijeta godišnje se obavi oko 19 milijuna nestručnih pobačaja, bilo da se radi o legalnom prekidu trudnoće u bolnici ili prekidu trudnoće u prljavim ordinacijama u zabačenim ulicama. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 13 zemalja: Egipat, Nigerija, Uganda, Bangladeš, Pakistan, Filipini, Brazil, Čile, Kolumbija, Dominikanska Republika, Gvatemala, Meksiko i Peru. Nešto podataka je bilo i iz Burkine Faso, Gane, Kenije i JAR-a.

'Najučinkovitiji način da se eliminiraju takve pojave jest zakonska regulativa koja će omogućiti da siguran i legalan pobačaj bude dostupan svima', navodi se u istraživanju.

Najmanja stopa pobačaja u javnim bolnicama zabilježena je u Bangladešu, svega 2,8 posto na 1000 žena, a najveća u Ugandi, 16.4 posto.

Vezane vijesti

Zbog pobačaja i dalje u zatvor

Zbog pobačaja i dalje u zatvor

Stanovnici Liechtensteina u nedjelju su odbili legalizirati pobačaj, na referendumu organiziranom na javnu inicijativu u toj većinski katoličkoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika