25.11.2006. / 14:52

Autor: Nacionalova redakcija

BIH

Terzić i Špirić kandidati za mjesto premijera BiH

Kandidatura Nikole Špirića nije iznenađenje s obzirom da se njegovo ime i do sada spominjalo u medijima no odluka SDA da ponovo istakne Terzićevu kandidaturu iznenađenje je, čak i za njega samoga, kako je izjavio za banjalučke "Nezavisne novine"

Adnan Terzić sadašnji predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kandidiran je za novi mandat na toj dužnosti a glavni protukandidat bit će mu Nikola Špirić iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, objavili su u subotu mediji u BiH. Sukladno obvezama koje proistječu iz Izbornog zakona, Predsjedništvo BiH u petak je zatražilo od političkih stranaka zastupljenih u državnom parlamentu da dostave imena kandidata za premijera a to su učinili samo SNSD i Stranka demokratske akcije (SDA).

Kandidatura Nikole Špirića nije iznenađenje s obzirom da se njegovo ime i do sada spominjalo u medijima no odluka SDA da ponovo istakne Terzićevu kandidaturu iznenađenje je, čak i za njega samoga, kako je izjavio za banjalučke "Nezavisne novine". "SDA je mene predložila ali na moju veliku žalost to ne znači da ću to i biti. Još ništa nije dogovoreno", rekao je Terzić koji je dužnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH obavljalo u protekle četiri godine nakon što je ukinuta dotadašnja osmomjesečna rotacija na toj poziciji.

Među političkim strankama u BiH tada je postignut neformalni dogovor da naredni premijer bude iz reda srpskog ili hrvatskog naroda no SDA i Stranka za BiH (SBiH) to sada osporavaju s obrazloženjem kako stranke s bošnjačkim članstvom imaju pretežitu većinu u Parlamentu. Dopredsjednik SBiH Safet Halilović je rekao kako je logično da čelnik Vijeća ministara bude iz njegove stranke ili iz SDA s obzirom da one imaju 40 posto zastupnika u Zastupničkom domu. Predsjedništvo BiH trebalo bi u roku od 15 dana donijeti odluku o tome kome će povjeriti mandat za sastav nove vlade.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika