25.11.2006. / 15:45

Autor: Nacionalova redakcija

RUSIJA

Kremlj naručio ubojstvo Litvinenka?

"Litvinenko nije umro od probavnih smetnji. On je ubijen zbog nečega što je doznao. Sve je to sada u dokumentima Komisije Mitrokin", rekao je Scaramella koji je bio savjetnik u talijanskoj parlamentarnoj istrazi o dosijeu Mitrokin koji se odnosi na KGB-ove agente regrutirane u Italiji

Jedan od talijanskih kontakata Aleksandra Litvinenka, i jedan od posljednjih koji su ga vidjeli živog, Mario Scaramella, u razgovoru koji je u subotu objavio Corriere della Sera, tvrdi da je Kremlj naručio Litvinenkovu smrt zbog informacija koje je znao. "Litvinenko nije umro od probavnih smetnji. On je ubijen zbog nečega što je doznao. Sve je to sada u dokumentima Komisije Mitrokin", rekao je Scaramella koji je bio savjetnik u talijanskoj parlamentarnoj istrazi o dosijeu Mitrokin koji se odnosi na KGB-ove agente regrutirane u Italiji. Litvinenko je surađivao s tom komisijom kojoj je na čelu bio Paolo Guzzanti, senator iz stranke bivšega premijera Berlusconija. "Nema dvojbe da je to učinio Kremlj", rekao je Scaramella. Rusija je odbacila odgovornost za Litvinenkovu smrt, a ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u petak u Helsinkiju da se nečiju smrt "koristi kao političku provokaciju".

Britanski dnevnik Guardian objavio je odlomke iz elektronske pošte iz kojih se vidi da su ruske tajne službe razmatrale mogućnost uporabe sile protiv bivšega špijuna Aleksandra Litvinenka i poslovnoga čovjeka Borisa Berezovskog, dvojice protivnika ruskoga predsjednika Vladimira Putina, a koje je Litvinenku predao Scaramella 1. studenoga. "Nemam nikakvih dvojbi da je današnja ruska tajna služba iza toga ubojstva, ali ne samo iza njega", rekao je Paolo Guzzanti u razgovoru koji je objavio talijanski dnevnik La Stampa.
"Ja mislim da je Aleksandar Litvinenko treća žrtva. Prva je bio general Anatolij Trofimov koji je ubijen pred kućom 2005. jer je bio nadređen Litvinenku. Druga je Ana Politkovskaja koja je optuživala Putinovu tajnu službu za upletenost u rat u Čečeniji", izjavio je Guzzanti.

Ruski poslovni čovjek Andrej Lugovoj, koji se na dan kad je bivši član KGB-a otrovan, s njim sastao u restoranu londonskog hotela Millennium Mayfair, u petak je novinarima rekao da su ga u Moskvi ispitivali britanski dužnosnici te da je ponovno zanijekao bilo kakvu umiješanost ili povezanost s Litvinenkovom smrću. Lugovoj je također rekao da je Litvinenka poznavao desetak godina, te da ga je on nakon dugog vremena prošle godine pozvao da se sastanu zbog eventualne poslovne suradnje u Londonu. Dodao je i kako Litvinenko u restoranu toga dana nije naručio nikakvo jelo niti piće te da ga je sutradan nazvao telefonom da bi odgodio njihov ponovni sastanak, objasnivši da se osjeća vrlo loše.

Vezane vijesti

Kina uhitila američkog špijuna

Kina uhitila američkog špijuna

Dužnosnik kineske obavještajne službe uhićen je početkom ove godine jer je dostavljao kineske tajne dokumente SAD-u, piše u petak New York Times.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika