27.11.2006. / 14:30

Autor: Marin Medić

HAAG

Šešelj ponovno odbio doći na sud

Vojislav Šešelj u ponedjeljak je ponovno odbio doći na predraspravno ročište uoči početka suđenja na Haaškom sudu uz obrazloženje da je iscrpljen dvotjednim štrajkom glađu, pa je sudsko vijeće odlučilo trajno mu nametnuti branitelje po službenoj dužnosti. Šešeljev nedolazak na ročište prošle srijede sudsko je vijeće ocijenilo ometanjem postupka, pa mu je nametnulo britanske odvjetnike Davida Hoopera i Andreasa O'Sheau za branitelje po službenoj dužnosti za tu sjednicu.

Vojislav Šešelj se u optužnici od 14 točaka tereti za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine zbog "progona, ubojstava, mučenja neljudskih djela i prisilnog preseljenja“ ljudi. Prema takvoj optužnici, Šešelj u periodu od kolovoza 1991. do rujna 1993. sudjelovao u „udruženom zločinačkom pothvatu“ sa Slobodanom Miloševićem te vođama bosanskih Srba Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, a s ciljem progona većine Hrvata, Bošnjaka i sveg ne-srpskog stanovništva sa spornih područja. Završni cilj za koji se Šešelj tereti je stvaranje Velike Srbije.

Vojislav Šešelj na sudu namjerava zastupati samoga sebe jer, poput Miloševića, odbija priznati nadležnosti suda u "montiranom političkom procesu“ protiv sebe. Nakon uspješnog zavlačenja suda korištenjem cjelokupnog raspoloživog arsenala pravnih odgoda, Šešelj se možda neće pojaviti ni na ovom ročištu. Nakon dva tjedna štrajka glađu osjeća se preslabo da bi bio prisutan na suđenju.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika