27.11.2006. / 10:02

Autor: Stjepan Marković

TURSKA

Prosvjedi uoči Papinog dolaska

Prosvjednici su nosili transparente sa slikama križara ispod kojih je pisalo "Tko je donio zlo i nehumanost"

Oko 25.000 osoba u nedjelju je u Caglayanu, u predgrađu europskog dijela Istanbula, izvikujući protuzapadnjačke slogane prosvjedovalo protiv posjeta pape Benedikta XVI. Turskoj koji počinje u utorak. Prosvjed je pod motom "Papa nije dobrodošao" organizirala islamistička stranka Sreća (SP) i nadala se da će doći milijun prosvjednima. Najprije je moto prosvjeda trebao biti "Himbeni Papa neznalica nije dobrodošao", ali je SP, koji nema zastupnika u parlamentu, to promijenio pod pritiscima vlasti koje su tražile da se izbjegnu uvredljivi slogani. Na transparentu koji su nosili prosvjednici bili su prikazani križari a ispod slike je pisalo "Tko je donio zlo i nehumanost". Stotine pripadnika snaga sigurnosti raspoređeno je na licu mjesta, ali je prosvjed završio bez incidenta. "Zatraži oprost od muslimana prije nego što stupiš na ovo sveto tlo", poručio je predsjednik SP-a Recak Kutan nazivajući papu Benedikta XVI. "predstavnikom mržnje" i "ambasadorom svjetskoga imperijalizma".

Turska je prva muslimanska zemlja koju će posjetiti Benedikt XVI, a za vrijeme posjeta trebao bi posjetiti Plavu džamiju, glavnu džamiju u Istanbulu. Papa će u Turskoj boraviti od utorka do petka, a posjetit će Ankaru i Efes prije nego u srijedu navečer otputuje u Istanbul.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika