27.11.2006. / 13:13

Autor: Stjepan Marković

EKVADOR

Correa se proglasio pobjednikom izbora

Ljevičarski kandidat Rafael Correa proglasio se pobjednikom na predsjedničkim izborima u Ekvadoru

Rafael Correa, ljevičarski kandidat za ekvadorskog predsjednika proglasio je pobjedu na izborima nakon što su izlazne ankete pokazale da će osvojiti 58 posto glasova. Correa je bivši ministar financija i saveznik venezuelskog predsjednika Huga Chaveza. Obećao je da će radikalno reformirati politiku u Ekvadoru, usprotiviti se američkom ugovoru o slobodnoj trgovini i zauzimati za odlazak američkih vojnika.

Protukandidat Alvaro Naboa još nije priznao poraz već čeka službene rezultate koji će biti objavljeni u utorak. Naboa je veletrgovac bananama i najbogatiji čovjek u Ekvadoru, a u svom programu se zalagao za tjesniju suradnju s SAD-om.

U prvom krugu izbora Naboa je osvojio više glasova, no Correa ga je optužio za izbornu prijevaru, te pozvao birače na oprez tijekom izbornog procesa. Iako nisu prebrojeni svi glasovi i nisu objavljeni službeni rezultati Correa se proglasio pobjednikom i već imenovao ministre u svojoj vladi.

Ljevičarski ekonomist Ricardo Patino imenovan je ministrom gospodarstva, a Alberto Acosta ministrom energetike. Prema najavama oni bi trebali Ekvador ponovno učlaniti u OPEC iz kojeg je istupio 1992. godine. Ukoliko izborno povjerenstvo potvrdi pobjedu Corree, on će postati sedmi ekvadorski predsjednik u posljednjih deset godina.

Vezane vijesti

Ahmadinedžad: Odoljet ćemo pritiscima

Ahmadinedžad: Odoljet ćemo pritiscima

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u četvrtak u Quitu da će njegov narod odoljeti sve jačim pritiscima međunarodne zajednice oko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika