11.07.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

VATROGASTVO

DRŽAVNA BIROKRACIJA OTEŽAVA GAŠENJE POŽARA

DRŽAVNA BIROKRACIJA OTEŽAVA GAŠENJE POŽARA

Dok požari bijesne, pedesetak novih vatrogasnih vozila, dobivenih na dar iz inozemstva, stoje u garažama gdje čekaju tumačenje zakonskih propisa o oslobađanju od PDV-a kako bi mogli biti registrirani i, u konačnici, upotrijebljeni.
Sporan je, naime, članak 3. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vatrogastvu kojeg su u prosincu usvojili saborski zastupnici a čije se tumačenje čeka već više od pola godine. Spomenutim člankom utvrđeno je «oslobađanje od plaćanja PDV-a po računima plaćenim za nabavu opreme, materijala i usluga za obavljanje djelatnosti. Ministarstvo financija, međutim, onemogućuje provedbu zakona jer smatra da zakonodavac nije propisao što se smatra opremom i materijalom i koje usluge služe za obavljanje djelatnosti. Također, smatraju u ministarstvu, nema popisa pravnih osoba – vatrogasnih postrojbi – koje imaju pravo na nabavu oslobođenu od plaćanja PDV-a.
Ovaj nesporazum se, srećom bez većih posljedica, odrazio u Donjem Miholjcu gdje je prije tri dana izbio požar na jednom privatnom imanju. Vatrogasci su požar gasili starim i dotrajalim protupožarnim vozilom dok je potpuno novo vozilo, neregistrirano zbog neplaćenog poreza, čekalo u garaži.

Vezane vijesti

Požar u Plivi, nema ozlijeđenih

Požar u Plivi, nema ozlijeđenih

U pogonu Plive na zagrebačkom Črnomercu nešto prije 13 sati izbio je požar na petom katu jedne od zgrada u krugu tvornice, doznaje se u zagrebačkoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika