28.11.2006. / 09:12

Autor: Nacionalova redakcija

INA

Dionice Ine po cijeni od 1.690 kuna

Hrvatski građani u povlaštenoj će ponudi kupiti 54 posto od ukupnog broja dionica koje Vlada prodaje u javnoj ponudi. Od preostalih 46 posto dionica, treba oduzeti dionice koje će služiti kao bonus dionice za hrvatske građene

Vlada RH, na izvanrednoj je sjednici odlučila da će hrvatski građani kupovati Inine dionice po cijeni od 1.690 kuna. Za maksimalan iznos povlaštene ponude od 38.000 kuna moći će kupiti 22 dionice. Hrvatski građani u povlaštenoj će ponudi kupiti 54 posto od ukupnog broja dionica koje Vlada prodaje u javnoj ponudi. Od preostalih 46 posto dionica, treba oduzeti dionice koje će služiti kao bonus dionice za hrvatske građene. Na deset dionica kupljenih u povlaštenoj ponudi, koje sačuvaju godinu dana, građani će dobiti jednu besplatno. Ostatak koji se tako dobije prodat će se u omjeru - 35 posto hrvatskim institucionalnim ulagačima i građanima koji su dali ponude bez pogodnosti, a 65 posto stranim institucionalnim ulagačima.

U povlaštenoj ponudi Inine dionice kupit će 44.640 građana, koji su za to uplatili 1,55 milijardi kuna. Ponude za kupnju dionica u iznosu višem od 38.000 dalo je oko 800 hrvatskih građana, a Vlada je odlučila da će oni tako moći kupiti dionice do iznosa od 30.000 kuna. Hrvatski građani i domaći institucionalni ulagači kupit će oko 70 posto Ininih dionica ponuđenih u javnoj ponudi, rečeno je na Vladinoj sjednici. Potpredsjednik Vlade Damir Polančec istaknuo je kako je potražnja za Ininim dionicama dosegnula četiri milijarde dolara. Vlada u javnoj ponudi prodaje 15 do 17 posto dionica Ine, a na toj će transakciji ukupno uprihodovati nešto više od 2,8 milijardi kuna. Ministar financija Ivan Šuker izvijestio je da je potražnja za dionicama INA-e na međunarodnom tržištu bila devet puta veća od ponude. Naglasio je također da je u javnoj ponudi dionica INA-e postignuta 50 posto veća cijena nego u prvoj fazi privatizacije, odnosno kada je MOL kupovao 25 posto plus jednu dionicu INA-e.

Nakon sjednice Vlade održane u ponedjeljak odlučit će se o alokaciji, raspodjeli dionica INA-e institucionalnim ulagačima. Kompletna transakcija završit će do 1. prosinca, do kada će dionice biti prenjete svima koji ih kupuju, te biti uplaćen sav novac za te dionice. Nakon toga dionicama INA-e počet će se trgovati na Zagrebačkoj i Londonskoj burzi.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika