28.11.2006. / 10:24

Autor: Marin Medić

PLAN PUTA

Turski tisak o Papinoj posjeti

Plan puta ga dalje vodu Aliju Bardakoglu, direktoru vjerskih poslova, koji je imao oštre kritike Papinog govora u Regensburgu u Njemačkoj. Bardakoglu je tom prilikom optužio Papu za „mržnju u srcu“ prema Muslimanima, dok je u utorak u televizijskom razgovoru izjavio da je ovaj posjet „korak u pravom smjernu“, no da neće u potpunosti popraviti štetu koju je Papin govor nanio.

Turski tisak prenosi kako Papa Benedikt XVI počinje svoj posjet Turskoj usred neviđenih sigurnosnih mjera, jačih čak i od onih uvedenih za vrijeme posjeta američkog predsjednika Georga Busha. "Prevelikom broju muslimana su Papine okrutne riječi o islamu još uvijek bolne i blizu,“ navode.

Prijem će biti manje hladan nego se očekivalo, jer je i turski premijer Recep Tayyip Erdogan, konzervativac sa jakim islamskim korijenima, pristao na kratki sastanak na aerodromu kada Papa stigne, a prije nego premijer odleti na NATO-v summit u Rigi.

Vatikan je sa zahvalnošću prihvatio tu gestu, rekavši da je: "vrlo cijenjena gesta pažnje.“

Glasnogovornik turske vlade, ministar pravosuđa Cemil Cicek, je u ponedjeljak navečer izjavio da bi Papin posjet mogao biti "prekretnica“ u odnosima Islama i Kršćanstva. Unatoč tome, prva etapa puta je strogo politička: Papa će posjetiti mauzolej u kojemu je pokopan Mustafa Kemal Ataturk, osnivač moderne Turske republike, te će položiti vijenac prije nego se susretne na razgovoru s predsjednikom Ahmetom Necdetom Sezerom.

Plan puta ga dalje vodu Aliju Bardakoglu, direktoru vjerskih poslova, koji je imao oštre kritike Papinog govora u Regensburgu u Njemačkoj. Bardakoglu je tom prilikom optužio Papu za "mržnju u srcu“ prema Muslimanima, dok je u utorak u televizijskom razgovoru izjavio da je ovaj posjet "korak u pravom smjernu“, no da neće u potpunosti popraviti štetu koju je Papin govor nanio.

Vjerski dio Papinog posjeta počinje tek u srijedu, kada je planiran posjet Epshesusu u zapadnoj Turske, gdje je prema legendi Djevica Marija provela zadnje dane svoga života. Nakon Papa dolazi u Istanbul, na susret s vođom grčke pravoslavne Crkve, na prvi od sastanaka s Patrijahom Bartolomejom I.

Dio posjeta u Istanbulu te već izazvao kontroverzu, jer se Papin najavljeni obilazak Aja Sofije, bizantinske crvke iz 6. stoljeća, preuređene u džamiju, a 1935 u muzej. Islamski vjernici u Turskoj, koji zagovaraju njeno ponovno posvećenje kao džamija, se boje da bi Papin posjed mogao biti uvod u vračanje Aje Sofije u crkvu.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika