28.11.2006. / 11:37

Autor: Marin Medić

EKOLOŠKI ALARM

Strelovit rast ugljika u atmosferi

Količina ugljika ispuštena u atmosferu je u zabrinjavajućem porastu – sažetak je to upozorenja što su ga znanstvenici Globalnog ugljičnog projekta ovih dana izaslali u svijet. Do 2000. godine je godišnji rast emisija iznosio 1%, no do 2005 se on popeo na 2.5%.

Krivnju za ovo snose dva glavna čimbenika: rast cijena nafte, te usporavanje povećanja učinkovitosti korištenja i proizvodnje energije. Naime, s rastom cijena nafte se sve više siromašnih privreda okreče ugljenu kao izvoru energije, te povećanom zagađenju koje on donosi. S druge strane, u zadnje vrijeme nije bilo većih tehnoloških pomaka dostupnih takvim zemljama, a njihova potreba za energijom stalno raste.

Izvješće Globalnog ugljičnog projekta ne ulazi u detalje učinaka tog rasta ugljika, no navodi da se situacija kreće prema alarmantnog s 7.9 gigatona ugljika ispuštenih u atmosferu prošle godine.

Vezane vijesti

Ugrožen Veliki koraljni greben

Ugrožen Veliki koraljni greben

UNESCO je u subotu pozvao Australiju da poduzme hitne mjere za zaštitu Velikog koraljnog grebena koji se, kako stoji u izvješću tog UN-ovog tijela,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika