28.11.2006. / 17:38

Autor: Ana Kirin

TURSKA

Papa Turskoj želi ulazak u EU

Odmah po dolasku u Tursku Papa Benedikt XVI. sastao se s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom

Papa Benedikt XVI. sletio je nešto poslije 12 sati u utorak na aerodrom u Ankari i započeo svoj četverodnevni posjet Turskoj. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan dočekao ga je na samom izlasku iz zrakoplova, nakon čega su se kratko zadržali u razgovoru o dijalogu između vjera i kultura. Riječ je o važnom Erdoganovu diplomatskom signalu jer se danima pretpostavljalo da turski premijer želi izbjeći susret s Papom, zbog njegovih ranijih izjava o islamu. "Papa je rekao da Turskoj želi ulazak u EU", kazao je Erdogan uoči polaska u Rigu na summit NATO-a. Turski premijer također je istaknuo da je najvažnija Papina poruka ona o islamu, ponovivši da je to religija mira i suosjećanja.

Joseph Ratzinger se prije izbora za Papu nekoliko puta usprotivio ulasku Turske u EU, svaki put naglasivši da govori u osobno, a ne u ime Crkve. Papin posjet Turskoj u znaku je konkretne promjene dosadašnje vanjske politike Svete Stolice, piše katolički dnevnik "Avenire". Vatikan se, naime, više ne protivi ulasku Turske u EU, ali od Ankare očekuje pozitivne odgovore na sve zahtjeve koje pred njih stavlja Bruxelles glede vjerskih sloboda u toj zemlji.

Papa je prije polaska izjavio novinarima da ovo nije političko, već "pastoralno putovanje, koje za svoje ciljeve ima dijalog i zajednički trud za mir".

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika