28.11.2006. / 17:33

Autor: Stjepan Marković

SLUČAJ GLAVAŠ

Lang: Glavašu se krše ljudska prava

Borac za ljudska prava dr. Slobodan Lang ističe da cilj štrajkaša glađu nije samoubojstvo nego njihovo pravo da iskažu nezadovoljstvo određenim postupcima

Predsjednik Glavnog odbora Demokratskog centra i borac za ljudska prava dr. Slobodan Lang izjavio je u utorak u Osijeku da se Branimiru Glavašu krše ljudska prava, te dodao da je odnos prema štrajkašima glađu u zatvorima jedan od ključnih pokazatelja ljudskih prava, medicinske etike i pravne države, a da u slučaju Branimira Glavaša to nije poštovano. Cijeli slučaj je prijavio međunarodnoj agenciji za zaštitu ljudskih prava Amnesty International. Istaknuo je da cilj štrajkaša glađu nije samoubojstvo, nego njihovo demokratsko pravo da iskažu nezadovoljstvo određenim postupcima.

Lang je na konferenciji za novinare izjavio da je prozivanje Glavaša koji u zatvorskoj bolnici u Zagrebu 33. dan štrajka glađu, da njegov donedavni štrajk glađu to zapravo nije, izazvao je opasne posljedice za njegov život koji je ozbiljno ugrožen, jer je "moralno i ljudski povrijeđen prešao samo na vodu". To znači da je "štrajkaš zaveden nakon čega je donio odluku s teškim i za život opasnim posljedicama", izjavio je.

Novinarima je podijelio Svjetsku deklaraciju o štrajkašima glađu, istaknuvši da je to "obvezujući dokument o štrajkašima glađu. Taj dokument je trebao dobiti i Glavaš koji tada ne bi, kako je rekao Lang, "nasjeo" zlonamjernim medijskim i političkim potvorama te drastičnom metodom štrajka doveo svoj život u pitanje.
Lang je prozvao zastupnike liječnike jer kao liječnici nisu reagirali na, po njegovu mišljenju, kršenje ljudskih prava Branimira Glavaša i nepoštivanja liječničke etike. Posebno neprimjerenima drži izjave zastupnika HDZ-a dr. Andrije Hebranga zbog njegove ocjene da to nije štrajk glađu te da mu time život nije ugrožen.

Kazao je kako u potporu Glavašu "u ovom trenutku u blizini zatvorske bolnice u Svetošimunskoj ulici štrajka glađu sedam osoba, hrvatskih branitelja, među kojima i Josip Kokić koji se odlučio na najteži oblik štrajka glađu".

Problem "pravne države u koju se toliko kunemo jest to što ministar zdravstva nije došao na ideju da ih posjeti kao što nije do sada posjetio ni Glavaša", kazao je dr. Lang.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika