12.05.2003. / 00:00

Autor: Robert Bajruši

RUSIJA – SVEMIR

RUSIJA NE DOPUŠTA AMERIKANCIMA SUDJELOVANJE U ISTRAZI

RUSIJA NE DOPUŠTA AMERIKANCIMA SUDJELOVANJE U ISTRAZI

Ruska svemirska agencija neće dopustiti američkim stručnjacima sudjelovanje u istrazi o razlozima velikih problema prilikom povratka u svemirskoj letjelici “Soyuz” posade Međunarodne svemirske stanice. Naime, “Soyuz” se prizemljio 500 kilometara od planiranog mjesta u stepi Kazahstana. Predstavnik ruske svemirske agencije izjavio da bi prisustvo Amerikanaca samo kompliciralo istragu. To je možda ruski odgovor nakon što njihovi stručnjaci nisu bili pozvani da sudjeluju u američkoj istrazi o razlozima tragedije američke svemirske letjelice “Columbia” 1. veljače ove godine.
Upravo zbog nesreće “Columbije” bilo je odlučeno da se posada Međunarodne svemirske stanice zamijeni uz pomoć ruske letjelice “Soyuz”. NJime su u svemir odletjeli jedan američki astronaut i jedan ruski kozmonaut, a na zemlju su se vraćali Amerikanci Kenneth Bowersox i Donald Pettit, te Rus Nikolai Budarin. Tokom povratka došlo je to kvara na kompjuterskom sistemu, koji automatski upravlja letjelicom, pa su astronauti morali preći na ručno upravljanje. Čini se da su pritisnuli neke pogrešne komande, pa je letjelica u atmosferu krenula mnogo strmije nego što je to bilo predviđeno. Stoga je i samo prizemljenje bilo dosta opasno, jer je snaga sile u tom trenutku bila osam puta jača od snage gravitacije, pa su astronauti jedva disali. Budući da su pali tako daleko od predviđenog mjesta tražili su ih nekoliko sati po kozačkoj stepi.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika