29.11.2006. / 12:05

Autor: Marin Medić

NATO

Srbija, BiH i Crna Gora u Partnerstvu za mir, del Ponte razočarana


Čelnici NATO-a na sastanku u Rigi su odlučili primiti Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru u Partnerstvo za mir bez uvjetovanja, javio je beogradski B92. U dokumentu o primanju se naglašava da se od Beograda i Sarajeva očekuje nastavak saradnje sa Tribunalom.

Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte izrazila je razočaranost pozivom Srbiji i Crnoj Gori na članstvo u Partnerstvu za mir jer odluku doživjela kao "nagradu za nesuradnju".

Najveća tema razgovora u Rigi je bila situacija u Afganistanu. Francuska i Njemačka su za svoje vojnike dozvolile samo manje preinake djelovanja, zadržavši zabranu njihovog slanja na jug, gdje NATO vodi oštre borbe s Talibanima.

Unatoč tomu, Slovenija, Nizozemska i Rumunjska su dozvolile slanje vojnika na sva potrebna područja, ne bi li se pomoglo gušenju talibanske pobune. Taj potez dolazi nakon poziva američkog predsjednika Georga W. Busha na prihvaćanje "teških zadataka.“

S jačanjem talibanske pobune i sve lošijim izgledima u stalnim akcijama protiv uzgoja i krijumčarenja droge, jasno je da predsjednik Bush želi prebaciti dio tereta na druge nacije – 90% trenutačnih gubitaka u Afganistanu dolazi upravo iz američkih redova.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika