29.11.2006. / 14:04

Autor: Ana Kirin

DIPLOMATSKI INCIDENT

Gadafi s 200 naoružanih čuvara u posjetu Nigeriji

Budući da nigerijski sigurnosni dužnosnici nisu dopustili da Gadafijeva pratnja s oružjem napusti zračnu luku i nastavi put prema Abuji, došlo je do prepirke nakon koje je bijesni Gadafi jednostavno otišao. Tek nakon intervencije nigerijskog predsjednika Oluseguna Obasanjoa, tjelohranitelji su pristali predati oružje

Libijski predsjednik pukovnik Moamar al Gadafi u utorak je izazvao diplomatski incident na putu na summit u Abuji, glavnom gradu Nigerije, javlja BBC. Prema izjavama nigerijskih dužnosnika, u Gadafijevoj pratnji bilo je više od 200 teško naoružanih tjelohranitelja. No problem nije bila veličina libijske delegcije već količina oružja koje su nosili. Budući da im nigerijski sigurnosni dužnosnici nisu dopustili da s oružjem napuste zračnu luku i nastave put prema Abuji, došlo je do prepirke nakon koje je bijesni Gadafi jednostavno otišao. Ljutito je odlučio put nastaviti pješice, namjeravajući prehodati oko 40 kilometara do prijestolnice, prije nego su ga uvjerili da se vrati u salon zračne luke.

Tek nakon intervencije nigerijskog predsjednika Oluseguna Obasanjoa, koji se u tom trenutku slučajno našao u zračnoj luci, tjelohranitelji su pristali predati oružje. No ni to nije prošlo glatko. Naime, Obasanjo je najprije predložio da se svo oružje registrira kako bi se moglo dopustiti njegovo unošenje u zemlju. No Libijci su to odbili i zaprijetili da će odletjeti kući. Nigerijci su rekli da je to u redu i poručili libijskoj delegaciji da umjesto prvobitnog kompromisa, sada u zemlju smiju unijeti samo osam pištolja, kao i sve ostale diplomatske sigurnosne pratnje. Naredili su da se ostatak oružja ostavi na libijskom službenom zrakoplovu. Nakon nekoliko sati odugovlačenja, Libijci su popustili i nastavili put prema glavnom nigerijskom gradu.

Summit ministara vanjskih poslova iz Afrike i Latinske Amerike u Abuji, na koji je Gadafi doputovao, počinje u četvrtak.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika