29.11.2006. / 14:12

Autor: Stjepan Marković

SLUČAJ GLAVAŠ

Letica optužio HTV za manipuliranje javnošću

"HTV je manipulirao javnošću i bitno utjecao na stav zastupnika HDZ-a pri odlučivanju o Glavaševu imunitetu", rekao je Slaven Letica

Nezavisni saborski zastupnik Slaven Letica izjavio je u srijedu da je predsjedniku Programskog vijeća HRT-a Zdenku Ljevaku uputio podnesak kojim traži od Vijeća da razmotri, kako tvrdi, HTV-ovo manipuliranje javnošću u praćenju "slučaja Glavaš".

Letica je na konferenciji za novinare u Saboru kazao da je HTV u svom središnjem "Dnevniku" u dva navrata grubo i opasno narušio programska načela HRT-a, svjesno manipulirajući hrvatskom javnošću te obezvrjeđujući Hrvatski sabor i njegove zastupnike.

Letica optužuje HTV da je u "Dnevniku" od 16. studenoga zloporabio izjavu šefa izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Vincenta Degerta, i to na način da je iz njegove izjave stvoreno uvjerenje da Europska komisija traži Glavaševo zadržavanje u pritvoru, a da se Sabor miješa u poslove sudbene vlasti.

Istaknuo je da je Degert naknadno u medijima izjavio da s premijerom Ivom Sanaderom nikada nije razgovarao o "slučaju Glavaš", da je njegova izjava o tome da Europska komisija prati stanje u hrvatskom pravosuđu bila načelne naravi i da se nije odnosila na Glavaša, a što, tvrdi Letica, pokazuje da je HTV proračunato zlorabio načelnu Degertovu izjavu.

Dodao je da je HTV programska načela prekršio i u "Dnevniku" od 19. studenoga, kada je prenio izjavu novinara Ivana Zvonimira Čička da Glavaš lažno štrajka glađu jer uzima vitamine, kalij i zašećereni čaj.

Letica se poziva na definiciju Svjetske medicinske asocijacije po kojoj se kao štrajk glađu označava odbijanje uzimanja hrane ili tekućine u nekom značajnijem intervalu, a za Čičkovu izjavu kaže da je izrečena u cilju prikazivanja Glavaša kao prevaranta.

Tvrdi da je Čičkova izjava bila ključni argument koji je iskoristio HDZ-ov zastupnik Andrija Hebrang na sjednici stranačkog kluba, uvjerivši HDZ-ovce da Glavaš ne štrajka glađu, zbog čega mu je, smatra Letica, idući dan vladajuća saborska većina i skinula zastupnički imunitet.

"HRT si ne smije dopustiti da stvara događaje, nego ih mora objektivno prenositi. Ovo je projekt obezvrjeđivanja Hrvatskog sabora kao institucije i saborskih zastupnika", kazao je Letica.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika