29.11.2006. / 18:45

Autor: Martina Zeković

SLUČAJ LITVINENKO

Scaramella nije kontaminiran poloniumom

"Ja sam dobro. Nisam zaražen niti sam zarazio druge", rekao je Scaramella za Associated Press

Talijanski stručnjak za sigurnost Mario Scaramella koji se posljednji susreo sa bivšim KGB-ovim agentom Litvinenkom, nije kontaminiran radioaktivnom tvari od koje je umro Litvinenko. Mario Scaramella došao je iz Rima 1. studenog kako bi se sastao sa KGB-ovim agentom u sushi baru u Londonu. Tog je dana Litvinenko prvi put prijavio simptome koji su ga odveli do smrti. Velike doze poloniuma 210, koji se inače proizvodi u specijaliziranim nuklearnim objektima, nađene su u njegovu tijelu. "Ja sam dobro. Nisam zaražen niti sam zarazio druge", rekao je Scaramella za Associated Press. On se vratio u London kako bi se podvrgnuo testovima i razgovarao s policijom.
Više od 30 zaposlenih u dvije bolnice u kojima se liječio Litvinenko, bit će testirani na radioaktivnu zarazu. Nakon Litvinenkove smrti oko 1100 osoba zvalo je vruću liniju zbog zabrinutosti da bi mogli biti otrovani poloniumom.
Britanski i ruski mediji pišu kako je Litvinenko sudjelovao u krijumčarenju nuklearnih tvari iz Rusije, te da je za The Independent newspaper izjavio da je prokrijumčario radioaktivni materijal u Zurich 2000. godine. Scaramella je to demantirao rekavši da su novine krivo citirale bivšeg agenta.

Vezane vijesti

Kina uhitila američkog špijuna

Kina uhitila američkog špijuna

Dužnosnik kineske obavještajne službe uhićen je početkom ove godine jer je dostavljao kineske tajne dokumente SAD-u, piše u petak New York Times.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika