30.11.2006. / 16:45

Autor: Milan Pavlinović

Reggae festival Zagrebu

Misty In Roots sviraju u SKUC-u

U organizaciji Radija 101 u SKUC-u će se 1. prosinca održati 3. Zagreb Winter Reggae festival na kojemu će nastupiti najveći britanski roots-reggae band svih vremena Misty In Roots, MC Jah Free i MC Ras Tweed iz Velike Britanija i splitski hip hop reggae bend ST!llness

Misty In Roots, o miljeni reggae band pokojnog DJ-ja s BBC-ja Johna Peela, proslavio se svojim debitantskim izdanjem “Live At Counter Eurovision“ (1979.), jednim od najboljih live albuma svih vremena. Band iz prve generacije britanskih roots reggae izvođača, zajedno s Aswad i Steel Pulse, odigrao je presudnu ulogu u povezivanju karipskih emigranata s engleskim punkerima. Keajem 70-ih Misty In Roots su svirali s The Clash, The Ruts i Elvisom Costellom u kampanji Rock Against Racism.

Tijekom 80-ih živjeli su Africi, što je bila inspiracija za njihov najpoznatiji studijski album „Musi-O-Tunya“ iz 1985. Podmlađena postava vratila se albumom „Roots Controller“ 2002. i izvrsnim nastupima po velikim europskim open air festivalima, primjerice WOMAD-u, Summer Jamu, Exitu, Sziget, Rototomu...

Jah Free je d oajen britanske dub-roots scene, 59-godišnji producent, selector i MC s dugogodišnjim stažom u različitim engleskim roots-reggae bandovima. Početkom 90-ih nastupa kao solo izvođač i dosad je snimio četiri studijska albuma.

Ras Tweed je f rontman birminghamskog Overproof Soundsystema i bivši član benda Rockers Hi-Fi ,a često pjeva s drugim reggae ili electronic-downtempo izvođačima. U posljednje vrijeme je stalno angažiran kao MC austrijske atrakcije Tosca, bavarskih Boozoo Bajou i berlinske Al-Hace. Osim četiri gostovanja s Overproofom, u Hrvatskoj je dva puta nastupao uz zagrebački Bass Culture Soundsystem.

ST!llness je grupa koja svira e hip hop-reggae-funky-rock, a nastupali su kao predgrupa TBF-u na koncertima u Zagrebu i Splitu te na Seasplashu i Exitu. Nakon promo singla „Vatra je đava (Legenda o trubadurima)“, ST!illness je nedavno započeo snimanje debitantskog albuma koji će objaviti Menart.

Fotogalerija

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika