30.11.2006. / 17:40

Autor: Nacionalova redakcija

TURSKA

Papa odredio kriterije za ulazak Turske u EU

"U svakom koraku prema ujedinjenju, manjine moraju biti zaštićene, s njihovim kulturnim tradicijama i posebnim obilježjima njihove religije', navedeno je u izjavi dvojice vjerskih poglavara

Papa Benedikt XVI. i carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej I. naglasili su u četvrtak u Istanbulu da poštivanje vjerskih sloboda i prava manjina mora biti kriterij za ulazak u Europsku uniju pozivajući i na obnovu kršćanskih vrijednosti Europe i nastavak nastojanja prema jedinstvu crkava. "U svakom koraku prema ujedinjenju, manjine moraju biti zaštićene, s njihovim kulturnim tradicijama i posebnim obilježjima njihove religije', navedeno je u izjavi dvojice vjerskih poglavara. "Podjele što postoje među kršćanima su skandal svijetu", izjavio je Papa nakon mise u crkvi sv. Jurja na Fanaru, sjedištu carigradske patrijaršije u Istanbulu. Papa se zauzeo za "obnovu kršćanskih vrijednosti" Europe koje su duboko ukorijenjene u njezinu povijest, a naglašavanjem njezinih kršćanskih korijena odaslao je dvosmislen signal Turskoj, jer se ranije u Turskoj zauzeo za njezin ulazak u Europsku uniju.

Bartolomej I., izrazio je "zajedničku želju" za nastavkom "stalnim putem prema uspostavi punog zajedništva dviju crkava". "Univerzalna odgovornost" Pape, kao poglavara je "nažalost ishodište razlika u gledištima" između dviju Crkava, dodao je Papa. Za razliku od Pape, poglavara svih 1,1 milijarde katolika, univerzalnost Bartolomeja I., ne priznaju druge pravoslavne crkve te mu osporavaju naziv "ekumenski". Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Turske, muslimanske, ali sekularne države, Tamik Nam upozorio je Svetog Oca neka ne rabi "ekumenski" (grč. univerzalan) jer time umanjuje turski suverenitet. Takvu je zabrinutost carigradski patrijarhat ocijenio potpuno nepotrebnom jer "ekumenski" nema političkih konotacija već reflektira Bartolomejev položaj "prvog među jednakima".

Bendikt XVI. je prisustvovao liturgiji u četvrtak zajedno s Bartolomejem I. na dan sv. Andrije apostola. Ta trosatna ceremonija bila je duboko simbolična jer povezuje snažno dvije crkve. Andrija je bio brat sv. Petra, mučenika u Rimu, prvoga Pape. Andrija je propovijedao u Maloj Aziji i bio zaređen za prvog biskupa Konstantinopola. Bartolomej je njegov 270. nasljednik.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika