30.11.2006. / 18:06

Autor: Stjepan Marković

HRVATSKA

Rehn: Hrvatska u EU do kraja desetljeća

"Godina 2007. bit će izuzetno važna za Hrvatsku jer će biti potrebno da zadrži zamah reformi i usklađivanja zakonodavstva, bez obzira na činjenicu da je iduća godina izborna. A ako to uspije učiniti to će biti veliki skok za nju u naporima za pristupanje EU", istaknuo je Rehn.

Olli Rehn, europski povjerenik za proširenje EU izjavio je u četvrtak u Zagrebu da će Hrvatska do kraja desetljeća biti spremna za punopravno članstvo, no prije toga Europska unija mora postići dogovor o institucionalnoj reformi što prije, 2007. ili 2008. godine. "EU bi trebala postići novi institucionalni ugovor 2007. ili 2008. godine, a prema vremenskom rasporedu predviđeno je da bi Hrvatska, ako ispuni sve potrebne uvjete, mogla u Uniju pristupiti do kraja ovog desetljeća", kazao je Rehn na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, nakon što je nazočio sjednici hrvatske Vlade.

Rehn boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, a nakon sudjelovanja na sjednici Vlade očekuje ga još susret s predsjednikom RH Stjepanom Mesićem, predsjednikom hrvatskog Sabora Vladimirom Šeksom, predsjednikom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Ivicom Račanom, a bit će i ključni govornik na konferenciji na temu "Izazovi pred Hrvatskom u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije". Rehn je ocijenio kako je u nedavnom izvješću o napretku kojega je 8. studenoga objavila Europska komisija prepoznat napredak koji je Hrvatska ostvarila u reformama i usklađivanju zakonodavstva, ali su identificirani i izazovi i pitanja koja još uvijek treba riješiti. "Godina 2007. bit će izuzetno važna za Hrvatsku jer će biti potrebno da zadrži zamah reformi i usklađivanja zakonodavstva, bez obzira na činjenicu da je iduća godina izborna. A ako to uspije učiniti to će biti veliki skok za nju u naporima za pristupanje EU", rekao je Rehn, te istaknuo da je "ključ napretka pregovora u rukama hrvatske Vlade, ministarstava, parlamenta i predstavnika civilnog društva". Naglasivši da su pregovori dobro počeli i da dobro napreduju, Rehn je kazao da se oni vode na temelju postignuća same Hrvatske i njene spremnosti da ostvari sve što se od nje traži. Ispunjavanje tih zahtjeva pokazat će vjerodostojnost Hrvatske kao partnera.

Što se tiče reforme pravosuđa i javne uprave te borbe protiv korupcije, europski povjerenik je istaknuo da je Europska komisija na temelju iskustava s Rumunjskom i Bugarskom naučila da je potrebno reforme na tim područjima pokrenuti i ostvariti što ranije. "To nije bitno samo zbog pregovora i da se udovolje neki dužnosnici iz Bruxellesa, to je važno za kvalitetu života kasnije i za dobru poslovnu klimu za ljude koji dolaze raditi u Hrvatsku", rekao je Rehn. Hrvatski premijer se složio s europskim povjerenikom da su reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i reforma javne uprave trajne zadaće Hrvatske, ne samo u pregovorima nego je to nešto s čime treba nastaviti raditi i kad Hrvatska bude članica EU.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika