30.11.2006. / 18:42

Autor: Martina Zeković

OTKRIĆE

Plutonij aktivan i do 100 godina

Znanstvenici, koji su proučavali bojeve glave u arsenalu nuklearnog oružja američke vlade izvijestili su da plutonijeva jezgra oružja, ostaje djelotvorna dvostruko dulje nego što se ranije vjerovalo

Nova otkrića dobivena studijom prema kojoj se plutonij zadržava aktivnim i do stotinu godina, znanstvenici su iskoristili kako bi ukazali na neopravdanost izgradnje nove tvornice za proizvodnju plutonijevih jezgara u SAD-u. Naime, znanstvenici, koji su proučavali bojeve glave u arsenalu nuklearnog oružja američke vlade izvijestili su da plutonijeva jezgra oružja, ostaje djelotvorna dvostruko dulje nego što se ranije vjerovalo. Zaključke je u srijedu objavila Nacionalna administracija za sigurnost, poluautonomna agencija (NNSA) u Ministarstvu energetike koja nadzire program nuklearnog oružja. Američka vlada je dugo vremena tvrdila da će plutonij postati nepouzdan za 45 do 60 godina.

"Studije su pokazale da razgradnja plutonija u našem nuklearnom oružju neće desetljećima utjecati na pouzdanost bojevih glava", izjavio je čelnik NNSA-e Linton Brooks. Sjedinjene Države sada nemaju nijednu tvornicu za proizvodnju plutonijevih jezgara, već se koriste plutonijem iz starih bojevih glava.

Nova otkrića "pokazuju, praktički, da nam ne treba skupo, novo nukelarno oružje niti industrijska proizvodnju bombi. Zbog prijedloga za takvom proizvodnjom Sjedinjene Države čine se licemjernom zemljom jer drugima propovijedaju da ne mogu imati oružje za masovno uništenje", kazao je Jay Coghlan iz centra za nadzor nuklearnog oružja u Novome Meksiku. "SAD ima veliki višak plutonijevih jezgri i sada je potvrđeno da oni mogu trajati i do 100 godina", dodala je Susan Gordon, direktorica Saveza za nuklearnu odgovornost.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika