30.11.2006. / 18:47

 

ISTRAŽIVANJE

Kakav je "Život u Hrvatskoj"?

Mjesečnik Zdrav život u suradnji s Plivom 28. studenog objavljuje rezultate istraživanja o kvaliteti života u Hrvatskoj - Kakav je „Život u Hrvatskoj“? Istraživanje u kojem je sudjelovalo 2860 hrvatskih građana ispunjavajnjem ankete objavljene u izdanjima Zdrav život i News tijekom mjeseca listopada između ostalog ukazuje na porast indeksa tjelesne težine.

Istraživanje ŽIVOT U HRVATSKOJ je prvo istraživanje gdje se jedna novinska redakcija aktivno uključila u njegovo kreiranje. U skladu sa ciljevima i životnim vrijednostima koje mjesečnik Zdrav život zastupa i promovira osnovni cilj ovog istraživanja je podizanje svijesti o kvaliteti života i zdravlja u Hrvatskoj. Samo svjestan čovjek može učiniti pomak u promišljanju i djelovanju pa je cilj ovog istraživanja da na takve pomake i utječe.

Između ostalih podataka dobivenih iz istraživanja posebno se ističu oni o porastu indeksa tjelesne težine u Hrvatskoj. Prema uzorku pretilih ima 10,9%, a osoba s povećanom tjelesnom težinom 27,2 %. Treba napomenuti da su ovi podaci nešto optimističniji od drugih zbog same metode biranja ispitanika tj. ispitanik je mogao sam odlučiti da li će ispuniti anketu ili ne, a zbog sadržaja ankete, vjerojatnije je da su se javili ispitanici koji imaju nešto pozitivnije stavove prema vlastitom zdravlju i izgledu.

Utvrđeno je da se indeks tjelesne težine povećava što je ispitanik stariji, ali i pada nakon 65 godine starosti. Utvrđena je i veza između varijable spol i indeksa tjelesne težine, odnosno žene u prosjeku imaju manji indeks tjelesne težine za razliku od muškaraca.

Uzorak u istraživanju Život u Hrvatskoj nije stratificiran, iako su zastupljene sve županije i svi veći gradovi. Ipak, za usporedbu možemo navesti istraživanje koje je provedeno na 1999. godine na uzorku od 270 ispitanika u kojem je zabilježena pretilost u 11,0% ispitanika i povećana tjelesna težina u 46% ispitanika. Ispitanici su u ovom istraživanju kontaktirani putem obiteljskog liječnika. (Istraživanje: Povećana tjelesna težina i pretilost u Hrvatskoj, Maja Baretić i Stjepan Balić, Endokrinološki odjel, Medicinski fakultet u Zagrebu, Bolnica sv. Duh, Zagreb; 1999. god.).

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika