01.12.2006. / 10:18

Autor: Stjepan Marković

HAAG

Bosanski Srbin osuđen na doživotni zatvor

Stanislav Galić je bio zapovijednik Sarajevsko-romanijskog korpusa koji je opkolio Sarajevo

Žalbeno vijeće Haškog suda bivšem je zapovjedniku Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske Stanislavu Galiću, na zahtjev tužiteljstva, preinačilo kaznu od 20 godina u doživotnu kaznu zatvora za dugotrajno teroriziranje stanovnika Sarajeva.
"Kazna od 20 godina bila je tako nerealna i nepravična u mjeri u kojoj je podcijenila težinu Galićeva zločina", kazao je sudac Fausto Pocar čitajući odluku Žalbenog vijeća.
Time je Žalbeno vijeće prihvatilo žalbu tužiteljstva koje je tvrdilo da kazna od 20 godina zatvora, koju je izreklo prvostupanjsko vijeće, nije odražavala težinu zločina za koju je Galić proglašen krivim. Tužiteljstvo je u žalbi tražilo doživotnu kaznu zatvora.

Na Haškom sudu dosad je doživotna kazna zatvora za ratne zločine izrečena jedino prijedorskom liječniku Milomiru Stakiću, ali je ona u žalbenom postupku preinačena u 40 godina zatvora. No moglo bi se pokazati da je ta kazna dulja od "doživotne" jer ona eliminira mogućnost revizije nakon 20 godina i eventualnog pomilovanja i prekida daljnjeg služenja kazne.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika