01.12.2006. / 15:40

Autor: Ana Kirin

BEJRUT

Hezbollah ruši libanonsku vladu

Oporba predvođena Hezbollahom i kršćanskim saveznikom Michelom Aunom, pozvala je sve Libanonce na miran prosvjed u Bejrutu zahtijevajući pad vlade Fuada Siniore i prijevremene parlamentarne izbore

Tisuće prosvjednika počele su se okupljati u petak u središtu Bejruta, zahtijevajući ostavku premijera Fuada Siniore, na poziv oporbe predvođene Hezbollahom koji želi srušiti vladu. Prosvjednici su se okupili pokraj sjedišta vlade koje štiti veliki broj vojnika. Kada se premijer nakratko pojavio na balkonu gomila je počela još glasnije vikati. Oporba predvođena Hezbollahom i kršćanskim saveznikom Michelom Aunom, pozvala je sve Libanonce na miran prosvjed u Bejrutu zahtijevajući pad vlade Fuada Siniore i prijevremene parlamentarne izbore.

Snage sigurnosti u Bejrutu su zbog prosvjeda stavljene u stanje maksimalne pripravnosti. Vojne postrojbe s tenkovima i oklopnim vozilima rasporedile su se na ulazima u grad i u više bejrutskih četvrti gdje obavljaju ophodnju. Glavni vojni zapovjednik, general Michel Sleimane zatražio je u srijedu od svojih ljudi da "budu spremni" sučeliti se s izgrednicima.

Premijer Siniora je u četvrtak izjavio da njegova vlada "neće popustiti" pred pokušajima da se Libanonu ponovno nametne "skrbnik" izvana i da se ona "može srušiti samo glasovanjem u parlamentu".

Vezane vijesti

Sirija: 14.100 žrtava

Sirija: 14.100 žrtava

Najmanje 14.115 ljudi, većinom civila, poginulo je u Siriji otkako je sredinom ožujka izbila pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika