01.12.2006. / 19:19

Autor: Nacionalova redakcija

SLUČAJ GLAVAŠ

Odbijen Glavašev zahtjev za prekidom istrage

Istražni sudac Zdenko Posavec odbio je prekinuti istragu na zahtjev Glavaševa branitelja Ante Madunića koji je to zatražio nakon što je Glavašu u noći s četvrtka na petak, nakon 35 dana štrajka glađu, pozlilo u zatvorskoj bolnici

Odbijen je zahtjev branitelja Branimira Glavaša da se zbog njegovog pogoršanog zdravstvenog stanja prekine istraga koja se protiv njega vodi na zagrebačkom Županijskom sudu, zbog ratnog zločina protiv civila u Osijeku 1991. godine. Istražni sudac Zdenko Posavec odbio je prekinuti istragu na zahtjev Glavaševa branitelja Ante Madunića koji je to zatražio nakon što je Glavašu u noći s četvrtka na petak, nakon 35 dana štrajka glađu, pozlilo u zatvorskoj bolnici. Iako je u petak ujutro Madunić izjavio da Glavaša liječnici zatvorske bolnice nisu pustili na saslušanje svjedoka na Županijskom sudu, poslijepodne je kazao da je Glavaš zapravo prihvatio preporuku zatvorskih liječnika da ne ide na sud na saslušanje svjedoka. Dodao je kako Glavaš i dalje štrajka glađu, izgleda sve lošije i svakog trenutka može pasti u komu. No, kako se doznaje na sudu, poseban liječnički konzilij, koji je formiran po nalogu istražnog suca, ocijenio je da je Glavaš sposoban nazočiti i sudjelovati u istražnim ročištima. Na osnovu toga mišljenja sudac Posavec odbio je zahtjev za prekidom istrage.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić u petak je odbacio tumačenja po kojima liječnici ne bi smjeli pomoći Branimiru Glavašu, ako on pismenom izjavom odbije liječenje. Ljubičić je novinarima u Saboru naglasio da je takvo stajalište suprotno Zakonu o zdravstvenom osiguranju i Zakonu o zaštiti prava pacijenata. "Ako pacijent ne može samostalno rasuđivati, liječnik mu mora pomoći i upotrijebiti sva sredstva suvremene medicine koja mu stoje na raspolaganju da mu spasi život", rekao je Ljubičić ističući da je to i stajalište Nacionalnog bioetičkog povjerenstva. "Nikakve izjave koje bolesnik može potpisati nemaju zakonsku snagu, a kad bi liječnik postupao prema njima, to bi otvorilo put pasivnoj eutanaziji, što ne prihvaća ni EU ni većina zemalja u svijetu", rekao je ministar Ljubičić.

U nastavku istrage protiv Glavaša na zagrebačkome Županijskom sudu u petak je saslušano šest novih svjedoka. Istraga se nastavlja u ponedjeljak kada bi trebao svjedočiti i Ivan Vekić koji je od kolovoza 1991. do travnja 1992. bio ministar unutarnjih poslova.




Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika