02.12.2006. / 09:36

Autor: Ana Kirin

SLUČAJ LITVENKO

Scaramella ipak pozitivan na radioaktivni polonij

Scaramella, koji se s Litvinenkom susreo 1. studenoga, nekoliko sati prije no što je bivši tajni agent počeo pokazivati znakove oboljenja, imao je "značajnu količinu" tog otrova u mokraći

Talijanski profesor Mario Scaramella pozitivan je na radioaktivni polonij 210 od kojeg je umro bivši ruski špijun Aleksander Litvinenko, objavio je u petak BBC. Scaramella, koji se s Litvinenkom susreo 1. studenoga, nekoliko sati prije no što je bivši tajni agent počeo pokazivati znakove oboljenja, imao je "značajnu količinu" tog otrova u mokraći. Razina polonija pronađena kod profesora, koji je s Litvinenkom istraživao aktivnosti ruskih tajnih službi, pokazuje da je tu radioaktivnu tvar najvjerojatnije progutao, a ne rukovao se ili bio u istoj sobi sa zaraženim. Scaramella se sada nalazi u Velikoj Britaniji zbog istrage koju tamošnja policija provodi u vezi sa smrću Litvinenka. Mario Scaramella je talijanski akademik koji je bio savjetnik u talijanskoj parlamentarnoj istrazi o dosjeu Mitrokin, a koji se odnosi na KGB-ove agente regrutirane u Italiji.

Podsjetimo, tragovi radioaktivnog polonija pronađeni su i u uredu Litvinenkovog suradnika, ruskog oligarha Borisa Berezovskog. Berezovski, milijarder s britanskim državljanstvom kojeg Rusija traži zbog pronevjere, odbio je komentirati te navode dok ne završi istraga Scotland Yarda.

Policija i obavještajne službe sve više sumnjaju da su za smrt ruskog špijuna odgovorne "osobe bliske kriminalu" iz Rusije. Kako u petak piše Guardian, istražitelji su ušli u trag skupini od pet ili više osoba koje su u London došle iz Moskve zajedno s drugim Moskovljanima, malo prije Litvinenkova otrovanja. Došli su kako bi gledali nogometnu utakmicu između londonskog Arsenala i moskovskog CSKA koja se održavala 1. studenog, na dan kada je bivši špijun otrovan, a u istrazi su zasad tek svjedoci. Prema britanskim obavještajcima na koje se poziva Guardian, nije isključeno da su te "sobe bliske kriminalu" sadašnji ili bivši članovi FSB-a tj. KGB-a.


Vezane vijesti

Kina uhitila američkog špijuna

Kina uhitila američkog špijuna

Dužnosnik kineske obavještajne službe uhićen je početkom ove godine jer je dostavljao kineske tajne dokumente SAD-u, piše u petak New York Times.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika