02.12.2006. / 11:21

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Prihvaćen proračun za 2007. godinu

Za proračun je glasovalo 79 zastupnika, a protiv je bilo troje oporbenih zastupnika - IDS-ovci Valter Drandić i Valter Poropat te DC-ova zastupnica Vesna Škare Ožbolt. Ostatak oporbe je prije glasovanja napustio sabornicu

U petak poslijepodne Hrvatski je sabor nakon devetosatne rasprave prihvatio državni proračun za iduću godinu čiji su rashodi utvrđeni u iznosu 108,1 milijardu kuna, a prihodi u iznosu od 103,5 milijardi kuna. Za proračun je glasovalo 79 zastupnika, a protiv je bilo troje oporbenih zastupnika - IDS-ovci Valter Drandić i Valter Poropat te DC-ova zastupnica Vesna Škare Ožbolt. Ostatak oporbe je prije glasovanja napustio sabornicu.

Sukladno najavama iz Banskih dvora, Vlada i saborska većina odbili su sva 322 zastupnička amandmana na proračun, u koji su, pak, uvršteni Vladini amandmani od kojih je financijski "najteži" onaj kojim je osigurano 20 milijuna kuna za godišnje naknade najtežim invalidima za uporabu javnih cesta i cestarina. Vlada je amandmanom za 2,3 milijuna kuna povećala izdvajanja Savjetu za nacionalne manjine, milijun kuna više dala je za izgradnju novih studentskih centara, a 1,5 milijuna kuna za spomen obilježje žrtvama stradalima u vukovarskoj bolnici. Proračunom za 2007. Vlada namjerava više ulagati u poduzetništvo i pozitivno poslovno okružje, u znanost i obrazovanje, ravnomjerni razvoj hrvatskih regija, populacijsku politiku.

Nakon što je prihvatio proračun, Sabor je izglasovo i prateći Zakon o izvršavanju proračuna, uz Vladin amandman kojim se lokalnim jedinicama u 2007. dopušta dodatno zaduženje. Tim je amandmanom, koji je postao sastavni dio zakona, propisano da se općine, gradovi i županije u idućoj godini umjesto do 2 posto mogu zadužiti do 2,3 posto ukupno ostvarenih prihoda svih lokalnih i regionalnih jedinica u ovoj godini, i to za kapitalne projekte od njihova vitalnog interesa.

Vezane vijesti

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) potvrdila je u srijedu kako će ostati dosljedna u protivljenju proračunu za 2012. godinu u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika